Sigurno za vrijeme trudnoće često razmišljate kako će dojenje biti divno iskustvo za vas i vašu bebu. Kako će biti divno gledati u to malo lice i osjećati beskrajno povjerenje i bliskost sa tim malim bićem.
Međutim, kad taj momenat napokon dođe stvari se malo okrenu.
Bradavice vas bole, popucale su i krvare. Mlijeko je krenulo, a grudi su vam već možda bolno natekle. Može se desiti da mlijeko ne teče onda kad treba, ali i da nekontrolisano ističe onda kada ga baš i ne trebate.

Nemojte se predavati. Mnoge majke frustrirano odustaju od dojenja, jer misle da do poboljšanja neće doći, a vremenom bude bolje.

Kada se govori o bolovima pri dojenju, važno je koji dio grudi vas zapravo boli. Bradavice postaju bolne uglavnom zbog krivog postavljanja djeteta na grudi. Ako se dijete položi tako da njegova usta ne prijanjaju dobro na bradavicu, to može biti veoma bolno. Bolovi u samoj dojci nastaju zato što dojka i žlijezde u dojci nateknu kada mlijeko prvi put poteče.

Ne mogu se izbjeći svi početni bolovi pri dojenju, ali postoje tehnike koje će pomoći pri ublažavanju nekih od njih.

Pravilno položite dijete na grudi

Dojenje je naučena sposobnost i potrebno je vremena i vježbe da se savlada. Pazite na to da djetetova usta budu širom otvorena. Zatim odozgo podignite dojku i položite dijete što je brže moguće. Beba treba da ustima obuhvati tamno područje oko bradavice, a ne samo bradavicu. Ako bebu baš sporo polažete, ona će odmah zatvoriti usta oko bradavice i sisati. Ako se to desi, kada dijete počne sisati, osjetit ćete opću osjetljivost ili čak i bol kao da vas je neko uštinuo.

Poduprite dijete jastukom

Kada počnete sa dojenjem dijete položite na jastuk koji vam se nalazi na krilu. Na taj način dijete leži malo povišenije, tako da nakon postavljanja više toliko ne nadražuje bradavicu povlačeći je prema dole.

Počnite polahko

Preporučuje se da vrijeme dojenja u prvih pet dana bude ograničeno na oko pet minuta po strani. Ukoliko ne bude problema i prevelikih bolova, vrijeme dojenja možete povećati relativno brzo. Zatim dojite i dojite. Kada je mlijeko poteklo pustite bebu da pije koliko hoće. Preporučuje se da u tom razdoblju od oko 12 do 24 sata pustite bebu da stalno doji. Pomirite se s tim da je to u naredna 24 sata vaš jedini zadatak.
Ako dojite samo svaka tri do četiri sata i puštate bebu da spava koliko želi, tada će vam mlijeko poteći i imat ćete osjećaj kao da će vam dojke eksplodirati. To početno naticanje traje do 48 sati, ali zbog bolova koje osjećate čini vam se kao vječnost.

Nemojte pumpati

Ako dođe do nakupljanja mlijeka oduprite se tome da mlijeko ispumpate pomoću pumpice. Naime, tijelo ne prepoznaje razliku između bebe i pumpice. Ako se mlijeko ispumpa, tijelo misli da je ono za dijete i proizvodi još više mlijeka, da pokrije gubitak. Znači, što više pumpate ,tijelo će sve više proizvoditi mlijeka. Ako je dijete bolesno ili nema apetita, možete se poslužiti pumpicom. U tim situacijama mlijeko treba ispumpavati u vrijeme kada normalno dojite dijete, da bi se zadržala proizvodnja mlijeka.

Neka vam bradavice budu na zraku

Kad god imate priliku pustite da vam bradavice budu na zraku, kako bi očvrsnule. Ako poslije dojenja grudi odmah stavite u grudnjak s uloškom za dojenje, vjerovatno će isteći još malo mlijeka i ovlažiti uložak. Na taj način će bradavica ostati vlažna i postat će još mekša, što sigurno ne želite. Preporučuje se da grudnjak ostavite otvorenim barem 15 minuta nakon dojenja ili da toliko dugo nosite neku laganu majicu bez grudnjaka.

Idite pod topli tuš

Nakon dojenja idite pod tuš. Malo mlijeka će isteći iz grudi, tako da će se pritisak donekle ublažiti. Na ovaj način tijelo ne potiče povećanu proizvodnju mlijeka, za razliku od pumpice.

Masirajte bradavice ledom

Masiranje ledom će omamiti bolno područje i donijet će privremeno olakšanje. Ova metoda nema ljekovit učinak, ali će barem donijeti olakšanje. Bol će se vratiti kada led popusti.

Probajte metodu podrigni i zamijeni

Dojenje započnite na bolnijoj dojci ili na onoj koja je punija. Dijete pustite da doji 5 minuta, pričekajte da podrigne, pa ga položite na drugu dojku isto 5 minuta. Znači, strane mijenjajte svakih 5 minuta dok se dijete ne zasiti. Ova metoda osigurava ravnomjerno pražnjenje obje dojke.

Izvor: zadovoljnamama.ba & Doktor u kući, Publications International Ltd