Slinjenje, upala zubnog mesa, preosjetljivost, nadraženost, sve su to simptomi izbijanja zubi. Svi roditelji koji su brinuli o svojoj djeci, prepoznaju ove simptome, znaju sve o prvih 12 mliječnih zuba koji se probijaju kroz zubno meso.

Zubi se počnu formirati i prije nego se beba rodi, a obično počnu izbijati u dobi od 6-7 mjeseci. Većina djece ima sve mliječne zube u dobi od tri godine. Međutim, kao i sve u životu, tako i kod rasta zubi, nema nekog utvrđenog plana.

Roditelji često imaju pogrešne predrasude o tome kad djeca trebaju dobiti mliječne zube. Prvi zub najčešće izbija sa 6-7 mjeseci djetetovog života, i to donji sjekutić, ali je moguće da izbije sa 2 mjeseca, ili sa tek sa 12 mjeseci.  Iako među djecom postoje razlike kada je u pitanju izbijanje zubi, obično gornji i donji srednji sjekutići na svoje mjesto dolaze u dobi od 6-12 mjeseci. Bočni sjekutići se pojavljuju u dobi od 9-13 mjeseci, očnjaci u dobi od 16-22 mjeseca, prvi kutnjaci u dobi od 13-19 mjeseci, a kutnjaci do njih u dobi do 25-33 mjeseca.

Proces izbijanja dječijih zubi može biti vrlo bolan, ne samo za djecu, nego i za same roditelje. Kada se zub počne probijati kroz osjetljivu sluznicu zubnog mesa, to boli i dijete bude obično razdraženo i osjetljivo. Međutim, svako dijete taj period prođe na svoj način, neki prođu tako reći bez vikanja i plakanja, dok su neka djeca za to vrijeme nemirna i ljuta. Kod neke djece zubi izbijaju za par sati, dok kod drugih traje danima.

Izbijanje zubi

Česti simptomi izbijanja zubi su pobolijevanje, slinjenje, žvakanje, vikanje, crveno zubno meso, smetnje pri spavanju, slab apetit. Kod neke djece se javlja povraćanje i lagani proljev. Kod neke djece se pojavi crveni osip na obrazima, bradi, vratu zbog kontakta sline s kožom. Može se pojaviti povišena tjelesna temperatura. Može doći i do zatvora. Ali ne brini te se , sve su to simptomi normalni za početak izbijanja zuba.

Masirajte zubno meso

Pritisak često pridonosi ublažavanju bolova, pa se preporučuje da se zubno meso masira čistim prstom.

Ohladite zubno meso

Doktori tvrde da će se dijete umiriti ako može žvakati nešto hladno, jer će mu to odvući pažnju i smirit će upaljeno zubno meso. U tu svrhu preporučuje se hladna krpica, ohlađena pipa, zamrznuta banana ili hladna mrkva. Naravno, dijete morate stalno držati na oku, kako se ne bi zagrcnulo.

Dajte djetetu nešto za žvakanje

Sve u šta dijete može zagristi pomoći će zubu da probije kroz zubno meso. Budite domišljate i pronađite stvari koje bi se mogle svidjeti vašem djetetu. Preporučuju se komadi jabuke, a za baš malu djecu komadi jabuke zamotani u gazu, uz prisustvo roditelja, podrazumijeva se.

Pokušajte odvratiti djetetu pažnju

Stručnjaci tvrde kako je najbolje da djetetu kojem izbijaju zubi na neke načine odvraćamo pažnju. Zato roditelji, igrajte se sa djecom, dajte mu njegovu omiljenu igračku, ljuljajte ga. Ponekad je dovoljno da se malo zajedno poigrate i dijete će zaboraviti na tegobe i bolove.

Neka vam pri ruci uvijek bude peškirić

Izbijanje zubi često uzrokuje jako slinjenje, što može nadražiti osjetljivu dječiju kožu. Preporučuje sa da uvijek pri ruci imate mekani peškirić, kojim ćete moći što češće brisati tu slinu.

Ponekad simptomi izbijanja zubi mogu prikriti simptome nekih ozbiljnijih bolesti. Ukoliko vaše dijete ima neke od sljedećih simptoma, obavezno se obratite doktoru:

– jak osip na leđima, rukama ili nogama

– visoka temperatura koja se nikako ne normalizuje ili gnoj u oku

– visoka temperatura, proljev, povraćanje i povlačenje uha, što može biti da dijete ima upalu uha.

 

Izvor: zadovoljnamama.ba Publications International Ltd.