Štucanje bebe u trbuhu počinje se javljati oko 20. tjedna trudnoće. I štucanje i bebini pokreti, meškoljenja i udarci pripremaju bebu za život izvan trbuščića. 

Od prvih udaraca koje trudnice opisuju kao leptiriće u trbuhu, pa sve do onih poštenih udaraca, sve su to bebini znakovi za pripremu do skorog rođenja. 

Kada osjetite na ritmičke trzaje u trbuhu, znati ćete da se radi o štucanju. 

A mogući uzroci su: 
  • gutanje plodne vode – bebe se u trbuhu pripremaju za život “na suhom” tako što ponekad gutaju malo plodne vode
  • nestrpljivost – jedna od priprema za život izvan trbuha jest i oponašanje dojenja prilikom kojeg počnu štucati
  • pritisnuta ili zapetljana pupčana vrpca – svakako, ako postoji razlog za brigu liječnik će vas na ultrazvuku upozoriti na to
Kada očekivati štucanje?

Štucanje bebe u truhu možete očekivati u drugom i trećem tromjesečju. Prvi put bi beba mogla početi štucati oko šestog mjeseca trudnoće kada im se razvije središnji živčani sustav koji bebama omogućava disanje. 

No, kako je riječ o fetalnim pokretima, a svaki je specifičan za pojedinu bebu, štucanje se može osjetiti u različitim periodima kasnije trudnoće. 

Neke bebe će štucati nekoliko puta dnevno, neke samo jednom, a neke neće uopće. 

Također, hoćete li osjetiti štucanje bebe u trbuhu ovisi i o tome što radite. Ako ste u pokretu i poslu, slabije ćete primjećivati bebine pokrete. No, ako mirujete ili recimo spavate ti pokreti bi vas mogli probuditi. 

Kako prepoznati štucanje od drugih pokreta

Štucanje je prepoznatljivo po ritmičnom poskakivanju trbuha, dok su drugi udarci poprilično nasumični. 

Ako primjerice sjedite i primijetite da vam trbuh simpatično poskakuje i promijenite položaj ono prestane, radi se o udarcima. Ako se prilikom promjene položaja ritmično poskakivanje nastavlja – riječ je o štucanju!

Foto: Freepik

Preuzeto sa pitajmamu.hr