Trudnoća je čarobno vrijeme kada se žena priprema postati mamom. Trudnoća je isto tako čarobno vrijeme kada se postaje debljom, otečenom, zadihanom… Stoga, trudnička pitanja usmjerena prema veličini trbuha i ne volimo baš…

A postoje i neka trudnička pitanja koja apsolutno obožavamo. Da ne počnemo na negativnoj strani, evo trudnička pitanja koja o-b-o-ž-a-v-a-m-o!

Izgledaš odlično, kako ti to uspijeva?

Većina trudnica voli svoj trudnički trbuščić više od ičega na svijetu, no promjene koje dolaze s njim – i ne baš! Stoga, pohvalite kolegicu trudnicu, recite joj da izgleda odlično. Ruku na srce, i izgleda odlično s obzirom na to da ima i hemoroide i otečene gležnjeve…

Trebaš li pomoć s nečime?

Trudnička pitanja bi trebala početi s “trebaš li pomoć?”. Mala doza humanosti postiže velike rezultate, bilo da je riječ o nošenju vrećica na peti kat ili odgovaranja na pitanja o hemoroidima. 

Odlične su ti ove traperice/haljina/majica, gdje si ih kupila?

Svaka trudnica zna da će u trudnoći nositi otprilike jednu petinu stvari koje posjeduje, a nakon trudnoće ta brojka će doći do možda jedne trećine. Stoga, pohvalite odjevnu kombinaciju buduće mame i uljepšajte joj dan!

Jeste li već odabrali ime?

Svaka mama jedva čeka da je se pita za ime bebe! I zadržite se na tome. Nemojte kritizirati izbor, nemojte zadirati u njene razloga. 

Kako se osjećaš?

Ovo pitanje iako je na kraju, trebalo bi biti na početku svakog razgovora s trudnicom. Jednostavno maleno pitanje koje pokazuje brigu, a ne zadire u privatnost i otvara mnoga vrata. 

Trudnička pitanja koja apsolutno NE volimo su: 

Jesi li spremna za porod?

Trudnička pitanja na koje niti jedna žena nije spremna dati odgovor počinju i završavaju s porodom. Naravno da nije spremna! Naravno da se boji! Umjesto toga, pitajte je kako se osjeća.

Koliko si trudna, trbuh ti je ogroman?

Da, ona to zna! I nije ju briga što ti misliš o veličini njenog trbuha. Body shaming u trudnoći nije kul!

Jeste li htjeli curicu/dečka?

Bebin spol ne možemo birati, pa je apsolutno nepotrebno pitati što je netko htio ili želio. 

Foto: Freepik

Preuzeto sa pitajmamu.hr