Iako smo Majčin dan ostavili iza sebe, mi slavimo mame dan svaki dan. Baš kao što svaka mama to i zaslužuje. A s kime bolje popričati o majčinstvu nego s mamom i doulom, ženom koja ruši tabue oko poroda i postporođajne skrbi. Ona je Una Pašić Gregović!

Una je izdala e-knjigu o dojenjuDoulina knjižica o dojenju” koja je krcata praktičnim, dobrim i nježnim savjetima o prvim koracima u majčinstvu. Una je i mama malenoga Zrina, zna sve o kućnim porodima jer je i sama rodila u udobnosti doma. A životna misija joj je biti najbolja mama svome Zrinu, najbolja doula svojim trudnicama…

Je li se i kako promijenio vaš doživljaj majčinstva od trenutka rađanja do sada kada Zrin ima dvije godine?

Ponekada mislim da svaki dan promijenim mišljenje, jer dođem do nekog novog saznanja ili doživim neki AHA moment! Puno toga u majčinstvu nije bilo onako kako sam zamišljala i planirali, ali puno toga tek sada shvaćam, a dugo sam slušala priče. Točno se sjećam kako je moja mama meni cijeli život pričala kako te majčinstvo promijeni. Uvijek mi pokazivala svoj ispružen dlan i na svoja 5 prsta i govorila, “ovo su tvoju prioriteti prije nego postaneš majkom” a onda bi okrenula dan “postrance”, da sve vidi samo jedan prst, odnosno da svi postanu “jedan”, i onda je govorila “to su ti prioriteti kada postaneš mama, sve gledaš kroz prizme dobrobiti djeteta i ljubavi koju imaš prema njemu”.

Una Pašić Gregović
Foto: privatni album

Tada mi je to bilo tako apstraktno, ali danas točno znam što je htjela reći. A iskreno, iako svaka faza ima svoje čari, Zrin sada, sa svoje 2 godine i 4 mjeseca, mi je daleko najdraža faza do sada i baš uživam u majčinstvu.

S obzirom na to da ste i doula imate zaista vrijedan uvid u trenutak postajanja majkom. Možete li nam ispričati kako na to gledate, što vas posebno veseli?

Nema ljepšeg trenutka, nego kada je mama u tranziciji i kaže “ja ovo više ne mogu” a ti ju samo podržavaš s ljubavi jer znaš da to može, i onda onaj trenutak kada rodi, i dijete joj dođe na prsa, i vidiš tu snagu, ljubav, nevjericu i to novo znanje “ja mogu, ja sam mama.” Ima jedna doula legenda koja kaže da u tom trenutku poroda, kada svaka žena kaže “ja ovo ne mogu”, da u tom trenutku zaista i postaje majkom, jer je djevojka koja je bila prije, zaista to ne može, ali tu zato stupa majka, sa svom njezinom snagom, i dovede dijete na svijet.

Kada čujem mama, tada moja duša zaista osjeti onaj mir i sigurnost – kaže Una Pašić Gregović.

Ta legenda mi je tako posebno draga jer baš prikazuje kako nas majčinstvo mijenja, i iskreno vjerujem da taj trenutak postoji kod svake žene, neovisno o vrsti poroda.  Ali zaista kao doula, onaj trenutak kada majka stavi dijete na prsa, poljubi mu glavu i kada vidiš u njezinim očima da postaje svjesna svoje moći, to je jedan od trenutaka koji je neopisiv i na koje mi suze poteknu baš svaki put!

Kada mi kažemo mama, vi kažete…?

Mama – iskonska ljubav. Meni mama označava ono univerzalno na što svi pomislimo kada kažemo bezuvjetna, prava, neiskvarena ljubav. Mama je riječ koju će razumijeti apsolutno svaka osoba na svijetu i osjećaj koji se riječima ne može opisati. Ja kada čujem riječ mama pomislim svoje dijete kako kaže mama, dok u mom zagrljaju traži dom. Kada čujem mama, pomislim na sebe kako sjedim svojoj mami u krilu dok mi češlja kosu i pjeva. 

Kako ste proveli Majčin dan?

Onako kako me najviše veseli! Sa svojim dečkima na moru! Malo smo pobjegli od svakodnevice i uživamo u suncu, mirisu mora, dobroj hrani i igri. Dovoljno nam je da smo zajedno i da smo prisutni.
A kad se vratimo idemo odnijeti poklončeke za Majčin dan mojoj mami i svekrvi.

Foto: Privatni album

Preuzeto sa pitajmamu.hr