Roditelji teži ka tome da uvijek budu veseli, nasmijani i spremni za nove izazove sa svojim mališanom. Mame koje imaju hrpu obaveza, od kućanskih poslova, spremanja obroka za porodicu, moraju biti raspoložene i spremne za aktivnsoti koje njihov mališan želi, kako se dijete ne bi osjećalo zapostavljeno, mame su tu da svom djetetu ispune svaku želju.

Od svih tih obaveza, mame često izgledaju umorne. Nemate ideju kako uvijek biti zdrava i zadovoljna pred svojim djetetom, koje uvijek želi više aktivnosti bez obzira na vaš umor. Donosimo vam nekoliko koraka kako da uvijek budete svježi i raspoloženi za još jednu rudnu igre sa svojim mališanom.

1.Konzumiranjem voća i povrća dobijate snagu

Jesti različito voće i povrće od iznimne je važnosti za vaše zdravlje. Da bi imali snaga da se igrate sa svojom djecom, svakodnevno konzumiranje voća i povrća imat će te više enregije za svoje dijete.

2.Povećanje fizičke aktivnosti

Nakon što vaše dijete prohoda, postoji mnogo prilika za povećanje fizičke aktivnosti. Djeca vole skakanje i trčanje a vama je to odlična prilika da se aktivirate i ostanete u formi.

3.Dobro se naspavajte

Ukoliko je moguće, pokušajte se dovoljno naspavati kako biste bili odmorni i raspoloženi za sve aktivnosti tokom dana. Također, možete pomoći svom djetetu da lakše usvoji naviku redovnog odlaska na spavanje u isto vrijeme svaki dan.

4.Unosite više tečnosti

Poželjno je unositi što više tečnosti a najbolja od njih je svakako voda. Konzumiranje sokova, pogotovo voćnih, se čini bezopasnim ali oni samo sadrže preveliku količinu šećera koja lako ulazi u vaš krvotok ali i vaše djece. Pokušajte staviti komadiće voća u vodu kako bi vašoj djeci bilo zanimljivije.

Naša djeca su naše ogledalo, a ukoliko je mama sretna i zadovoljna, ne samo da je spremna na sve izazove i obaveze koje je čekaju tokom dana, već daje i pozitivan primjer svom djetetu.

(Kidsinfo.ba; svezabebe.ba)