Aronija je bobičasto voće koje najviše podsjeća na borovnicu, zato je još i zovu sibirska borovnica. Prvo je stigla u Sibir, po kojem je i dobila ime. Dobro podnosi zimu i mraz. Raste u obliku grma, i ako ima dovoljno prostora, može dostići visinu i do dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke je plod, koji je oporijeg okusa od borovnice. Iako je bila gotovo nepoznata, danas se aronija može naći u velikim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Lahko se uzgaja, a zbog svojih ljekovitih svojstava, sve se više o njoj govori kao biljci budućnosti. Ne treba je prskati, zbog čega spada u zdravu hranu. U plodovima sadrži veliku količinu antioksidanasa, tako da je moćnija čak i od brusnice. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, pročišćava organizam od štetnih materija pa i teških metala. Sadrži vitamin C, A, B2, B6, B9, E i veoma rijedak vitamin P. Od minerala sadrži željezo, kalij, kalcij, fosfor, molibden, jod. Sadrži i rijetki voćni šećer sorbitol.

Što se tiče liječenja aronijom, najviše se ističe to da podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, snižava povišen krvni pritisak, povoljno djeluje na žečludac i crijeva, zaustavlja proliv, ublažava glavobolju i migrenu, popravlja imunitet organizma, sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija. Ima blagotvoran učinak na žuč i jetru. Aronija reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlijezde i reguliše rad pankreasa, pa može biti korisna u liječenju dijabetesa. Ne samo da sprječava pojavu raka, već i pomaže u liječenju malignih oboljenja tako što uništava ćelije raka. Podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprječava nastanak bora.

Što se tiče ishrane, najčešće se upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok. Plodovi nisu jestivi svježi, jer su gorkog okusa, ali se često koriste u pripremi vina, džema, čaja, sirupa, kompota i fila za čokolade. Sok od aronije je prijatnog i osvježavajućeg okusa.

Marmelada od aronije: potrebni sastojci su 1 kg aronije, 0,7 kg šećera
Šećer prelijete sa pola litra vode i stavite da se kuha. Kad se napravi sirup, dodajete opranu aroniju i nastavite sa kuhanjem, neprestano miješajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez ulijte u zagrijane tegle, a zatim ih vratite u mlaku pećnicu da se stvori korica. Kad se pekmez ohladi, zatvorite tegle.