Gluten (lat. ljepilo) je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar netopiva u vodi. Prisutna je u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam, zob, pir. Nepodnošljivost glutena znači da organizam ne može probaviti glutenski dio proteina. Taj nesvareni dio stvara naslage u crijevima koje organizam prepoznaje kao strano tijelo i šalje imunološki sistem u to područje da “ubije” napadača.

Imunološki sistem stvara antitijela na gluten, tako da svaki put kada gluten dospije u probavni sistem tijelo ga opet prepoznaje kao strano tijelo i napad imunološkog sistema se aktivira svaki put kada jedemo namirnice sa glutenom. Takav imunološki odgovor tijela pokreće niz lančanih povezanih reakcija i uzrokuje poremećaje u cijelom tijelu. Osjetljivost na gluten povezana je sa drugim hroničnim bolestima.

Nepodnošenje glutena izaziva bolest koja se zove celijakija. Ljudi često nisu ni svjesni da uzrok njihovih zdravstvenih problema može biti nepodnošenje glutena. Ljudi kojima i nije i kojima jeste dijagnosticirana celijakija, i koji su osjetljivi na gluten, imaju veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima i karcinomom.

Istraživanja su pokazala da ne morate bolovati od celijakije da bi imali zdravstvene probleme ukoliko jedete namirnice koje sadrže gluten. Čak 95 % ljudi ne znaju da imaju ovaj problem. Svoje loše zdravlje pripisuju drugim oboljenjima, a zapravo su osjetljivi na gluten.

Milioni ljudi u svijetu pate od nekog oblika osjetljivosti na gluten, ali toga nisu ni svjesni, jer se osjetljivost na gluten naziva drugim imenima, zapravo su to druge bolesti. Neke od njih su anemija, umor, karcinomi, osteoporoza, multipla skleroza. Također, gluten se povezuje i sa neurološkim bolestima, kao što su depresija, šizofrenija, autizam, demencija, epilepsija.

Otkrivanje celijakije

Najčešći simptomi celijakije su bolovi u stomaku , proljev, naglo mršanje, nedostatak energije, umor bez obzira na to kolko ste odmarali i spavali.
U zadnje vrijeme veoma često se javlja necelijakijska osjetljivost na gluten, koja može dovesti dok nekih autoimunih bolesti, kao što su psorijaza i dijabetes.

Ukoliko želite da otkrijete da li je gluten uzrok vaših problema, najbolje je da iz prehrane izbacite sve namirnice koje sadrže gluten, na period od 3 do 6 sedmica. Nakon tog perioda ponovo ga uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu i vidjet ćete šta će se desiti, hoćete li imati neke simptome. Najsigurniji način da se utvrdi da li imate celijakiju je da se uradi biopsija tankog crijeva (resice tankog crijeva nestanu, sluznica postane tanka i atrofična).

Celijakija je doživotna netolerantnost na gluten, a samo kod rijetkih primjera ozdravljenje dođe u pubertetu. Samo je jedno rješenje za život sa celijakijom, a to je doživotna bezglutenska dijeta. To znači da se mora pridržavati, da se jedu samo namirnice koje ne sadrže gluten u sebi.

To su:

  • sve vrste voća (svježe i suho) i povrća
  • od žitarica riža, heljda, soja, susam, kukuruz
  • sve vrste mesa, riba, jaja
  • šećer, crna kafa, čaj, kakao, med, marmelada
  • mlijeko, jogurt, margarin
  • škrob
  • čista čokolada
  • ulje, biber, paprika, so, kvasac.

Namirnice koje sadrže gluten:

  • pšenica, raž, ječam, zob, pir
  • bijela kafa, viski
  • kupovni hljeb od kukuruznog brašna, jer u sebi uvijek sadrži bijelo brašno
  • gotova hrana, gotove juhe, sosevi
  • salame, kobasice, hrenovke, paštete, i dr.

Najbolje je da kada kupujete namirnice pročitate da li u svom sastavu sadrže gluten. I nažalost, hrana koja u sebi ne sadrži gluten znatno je skuplja od one koja sadrži.

Savjet:

Ukoliko ste tek otkrili da imate celijakiju i trebate preći na bezglutensku ishranu, prvo se trebate posavjetovati sa svojim doktorom, jer prelazak na ovaj način ishrane nije jednostavan, zahtijeva strogu kontrolu, odricanje i prvenstveno disciplinu.