Bijeli luk je predmet brojnih istraživanja, te se danas o njemu mnogo zna. Možda je to prva biljka koja je službeno proglašena ljekovitom. Ljekovita svojstva bijelog luka su doista mnogobrojna. Najprije je to preventivno djelovanje, dakle sprječavanje nastajanja bolesti, kao što su moždani udar, tumori, infarkt, jačanje obrambenog  sistema, kardiovaskularne bolesti.

Glavni vitamini koje sadrži bijeli luk su karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C. Glavnu zdravstvenu vrijednost daje mu biljni antibiotik -alicin.

Bijeli luk ima jako antibakterijsko djelovanje. Alicin uništava bakterije kao što su stafilokok, streptokok, E-Coli, kolere, dizenterije, itd. Bijeli luk je djelotvoran i u liječenju oboljenja izazvanih gljivicama, kao što su Herpes simplex tip 1 i 2, Humani rhinovirus tip 2. Bijeli luk olakšava razmnožavanje bakterija kiselog vrenja, što dovodi do normalizacije odnosa unutar crijevne flore. Takvo djelovanje bijelog luka onemogućuje pojavu plinova u crijevima, grčeva, proljeva, dizenterije. Ljekovita moć bijelog luka dolazi do izražaja kod svih vrsta zaraznih proljeva. Također, bijeli luk je poznato sredstvo za istjerivanje crijevnih parazita, glista i drugih nametnika. Sprječava i liječi žučne vrećice, te pročišćava jetru od masnoća. Kod pušača otklanja oštećenje krvnih žila i poboljšava rad srca.

U liječenju dišnih organa, njegova najpoznatija uloga je u liječenju tuberkuloze. Nezaobilazan je u liječenju astme, bronhitisa, upale pluća.

 

Bijeli luk se često koristi u liječenju visokog pritiska, i protiv povećanih masnoća u krvi. Sastojci bijelog luka dolaze do izražaja i pri otklanjanju kožnih nečistoća, a djeluje i na vlasište kose.