Mrkva je korjenasto povrće koje pripada porodici Umbelliferae. Većina nas je upoznata sa mrkvom narančaste boje, međutim postoje i ljubičasta, crvena, žuta i crna mrkva. Bogata je beta karotenom, zatim vitamin C, vitamin E, B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje, posebno mrkva, najučinkovitije štiti kardiovaskularno zdravlje.

Ova biljka jača otpornost organizma, usklađuje i obnavlja rad i funkcije svih organa koji tokom godina oslabe. Ljekovito, prirodno djelovanje mrkve pomaže rast dojenčadi, kojima se daje kaša od mrkve radi pospješivanja tjelesnog razvoja. Djeca dobivaju svježi izgled, povećava im se tjelesna težina, ali i tjelesna otpornost prema infekcijama.

Sok mrkve je ljekoviti pripravak i koristi se kod mnogih oboljenja ili kao preventivni biostimulator organizma, i to kod:

-anemije – piti 3dl svakodnevno, uzimati jela od mrkve, juhe, salate, idr.

-bolesti jetre – piti svježi sok mrkve tri puta na dan po 0,5dl

-crijevnih oboljenja – kod jačeg truljenja u crijevima mrkva sprječava proces, a za katar u želucu mrkva je jedan od najboljih lijekova koji kod najosjetljivijih osoba normalizuje funkcionisanje što je važno znati u liječenju oboljenja želuca – piti od 1,5 do 3 dl soka na dan i jesti jela od sveže mrkve

– kod čira na želucu  natašte se uzima po 1 dl soka svaki dan, što sprječava stvaranje viška želučane kiseline. Sok od mrkve apsorbira prekomijernu želučanu kiselinu i brzo otklanja žgaravicu bez štetnih posljedica. Dovoljno je popiti 2 dl soka

– kod upale grla ili početka upale pluća, prehlade i gripe sirup od mrkve je veoma djelotvoran

-kod reume – svakodnevnim konzumiranjem do 3 dl soka od mrkve otklanjaju se iz organizma svi otrovni sastojci koji pospješuju reumu i giht.