“Ujutro je pojedi sam, u podne podijeli s prijateljem, a navečer je daj neprijatelju.”

Antianemik, antiseptik, aromatik, detoksikant, laksativ, sedativ… sve su to svojstva naranče. Mnogi oboljeli su narančin sok doživjeli i osjetili kao sok oživljavanja duše i tijela. Sama poslovica nas podsjeća koliko je zlata vrijedan ako ga pijemo ujutro za doručak. To je napitak za zdrave i bolesne, za jake i slabe, za vesele i tužne..

Sok naranče uređuje niz funkcija u tijelu, otklanja višak želučane kiseline, pobuđuje rad želuca i crijeva, čisti jetru, crijeva, krv i čitav organizam. Djeluje kao laksativ, pobuđujući rad i pražnjenje crijeva.

Listovi naranče se koriste za liječenje depresije, nervoze, histerije, epilepsije, nesanice, za snižavanje tjelesne temperature i znojenja. Čaj od listova naranče liječi nervozni želudac, odstranjuje nametnike iz crijeva, i dobar je spazmatik.

listovi naranče

Cvjetovi naranče liječe dječju uznemirenost, kao i grčeve u djece, te nervozu i nesanicu.

Kora naranče se upotrebljava kao sredstvo koje nadražuje, jača i stimulira, pa se koristi za liječenje želuca, crijeva i čitavog organizma.

U Americi se preporučuje i koristi u liječenju najtežih oboljenja kao što je karcinom.

Naranča se koristi za liječenje akni, protiv nadutosti, dijareje, kod gljivičnih oboljenja, mjesečnice, mučnine, grčeva, slabe probave, za stimuliranje rada gastrointestinalne funkcije, cirkulacije, oboljenja jetre, te kao sedativ.

I napomenimo da je puna vitamina C.