Za ovu tortu treba ispeći dvije iste kore. Za jednu koru potrebno je:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike mljevenih oraha
1 kašika brašna
Fil – u 1 litar mlijeka skuhati dva pudinga od limuna i jedan od vanilije. Posebno umutiti 250 gr šećera u prahu sa 250 gr putera (može pola puter, pola margarin). U ohlađeni puding umiješati puter, pa sve dobro umutiti, i nacijediti limuna po ukusu.

Kore treba peći u četvrtastom plehu, pa ih isjeći na trake širine oko 10 cm, ili šire, zapravo onoliko kolko želimo da nam bude visoka torta. Prvu traku namažemo kremom, pa uvijemo u rolat koji je kratak, a debeo, pa ga prevrnemo na jednu ravnu stranu. Sljedeću traku namažemo kremom, pa užu stranu sastavimo sa krajem prve, već umotane trake i nastavimo dalje u krug da umotavamo ovu drugu traku, tako da ih krema lijepi, a površina torte se povećava. Isto to uradimo sa ostalim trakama dok konačno ne dobijemo gotovu tortu koja izgleda kao puž, kada pogledamo odozgo. Preostalom kremom obložiti tortu spolja i odozgo, a može i šlagom. Ukrasiti po želji.

Slike preuzete sa: Pixabay

izvor: torte i kolači, T.Simo