Za ovaj hljeb nam je potrebno:

400 gr pšeničnog brašna tip 1050
brašno za radnu površinu
1/2 kašike soli
naribana korica 1/2 limuna
1 vrečica suhog kvasca
po 80 gr osušenih marelica,
krušaka, šljiva i smokava
50 gr badema, lješnjak i oraha
PRIPREMA 50 MINUTA
STAJANJE 2,5 DO 3 SATA
PEČENJE 30-40 MINUTA

U velikoj posudi izmješajte brašno, sol limunovu koricu i kvasac.
Krupno nasjeckajte suho i orašasto voće. Dodajte ga brašnu s 250 ml
mlake vode. Mikserom zamijesite ljepljivo tijesto.

Na pobrašnjenoj radnoj površini rukama mijesite tijesto oko 10 minuta
da se više ne lijepi i postane gipko. Stavite ga u posudu, prekrijte ubrusom
i ostavite 90 – 120 minuta na toplom mjestu da nadođe.

Po tome premjsetite tijesto i oblikujte kuglu. Obložite papirom lim za pečenje.
Stavite na njega kuglu od tijesta pa je pokrijte vlažnim ubrusom. Ostavite ga
da se diže 60 minuta da se količina tijesta udvostruči.

Zagrijte pećnicu na 200 st C (s ventilatorom 180 st C, plin 3.4). Peći 30-40 minuta
da dobije lijepu smeđu boju, a yvuk pri kucanju bora biti šupalj. Ako prerano potamni,
pokrijte ga aluminijskom folijom. Stavite hljeb na rešetku da se ohladi.
U dobro zatvorenoj kutiji može stajati oko 5 dana.