Plazma torta

Ova plazma torta laganog i prozračnog okusa je nešto predivno, a pritom odlično osvježenje za nadolazeće tople dane. Vrlo je lagana i veoma jednostavna za pripremu.

Kora

Za koru vam je potrebno: četvero jaja, četiri kašike šećera, četiri kašike brašna, dvije kašike kakaa, dvije kašike ulja i pola kesice praška za pecivo. Ova mjera vam je dovoljna za tepsiju promjera 28cm.

Priprema

Umutite jaja sa šećerom u pjenastu smjesu. Zatim, dodajte dvije kašike ulja i dodatno umutite. Postepeno dodajite brašno, kakao i na kraju prašak za pecivo. Izlijte u tepsiju obloženu pek papirom. Koru pecite oko 25 min. na 200 st C. Da bi kora bila sočnija premažite je džemom od višanja ili džemom od marelice.


Krema

Za kremu vam je potrebno: dvije šlag kreme od vanilije, 200 ml mlijeka, 250 g mljevene plazme, 200 g šećera u prahu, 200 ml milerama.

Priprema

Umutite dvije šlag kreme sa 200 ml mlijeka. U tu smjesu dodajte postepeno 200 g šećera u prahu i lagano mutite mutilicom, potom dodajte 200 ml milerama (možete i više ukoliko želite da postignete kiselkastiji okus). Na kraju dodajte 250 g mljevene plazme. Kremu stavite na koru koju ste prethodno premazali džemom.

Umutite dvije šlag pjene ili 200 ml slatkog vrhnja i prelijte preko kreme. Na vrh možete posuti još mljevene plazme ili čak mljevenih oraha.

Ovo je torta koju ćete iznova i iznova praviti, jer je veoma ukusna i jednostavna za napraviti.

Jedina njena mana je što nestaje brzinom svjetlosti. 🙂

Prijatno!