Sastojci potrebni za Sacher tortu:

Kora:
– 6 jaja
– 140 g čokolade
– 150 g maslaca
– 150 g šećera u prahu
– vanilin šećer
– 125 g brašna
– prstohvat praška za pecivo
– prstohvat soli
– 3-4 kašike džema od marelice

Krema:
– 100 g čokolade za kuhanje
– 80 ml slatkog vrhnja

Priprema:
Razdvojiti žumance od bjelanjaka, pa od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg i ostaviti da stoji na hladnom. Izlomiti i rastopiti čokoladu na pari.
Mikserom je pjenasto izmiksati sa maslacem, postepeno dodavati šećer u prahu, vanilin šećer i dodati jedno po jedno žumance.

Potom umiješati brašno, prašak za pecivo i soli, zatim lagano dodavati čvrsti snijeg koji smo prethodno umutili od bjelanjaka i sve zajedno ručno miješati mutilicom.
Koru peči na 160 stepeni tako da prvih 10-tak minuta držite vrata od rerne odškrinuta  (najbolje ubaciti drvenu kašiku ), nakon 10 minuta zatvoriti rernu.
Kada je kora pečena, ostaviti je da odstoji 5 minuta, potom izvaditi iz tepsiije i prekriti je ubrusom ili kuhinjskom krpom i staviti na nju neku tacnu da je pritisne.
Zatim, zagrijati džem od marelice sa malo vode i preliti preko kore.
Čokoladu rastopiti u već zagrijanom slatkom vrhnju, neka bude vruće ali ne mora prokuhati, i tako pripremljenu kremu od čokolade preliti preko kore.

 

Izvor: zadovoljnamama.ba