Sezona je jagoda i pravo vrijeme da napravite kolač sa jagodama i plazmom, poslasticu na koju nikada više, kada ju jednom probate, nećete moći ostati ravnodušni.

Semifredo kolač

Kolač sa jagodama i plazmom, poznatiji kao Semifredo kolač, je kremasti i osvježavajući kolač bez pečenja koji možete poslužiti i kao sladoled ukoliko ga kratko stavite u zamrzivač. Za njega Vam ne treba mnogo vremena, osim da pripremite jagode i narežete ih da Vam budu spremne, nalupate plazmu u kesici na neke srednje komade i počnete sa pripremom kreme.

Semifredo kolač - Kolač sa jagodama i plazmom
Semifredo kolač – Kolač sa jagodama i plazmom, Foto: Zadovoljnamama.ba

Šta je potrebno?

Za kremu Vam je potrebno:

  • 500ml slatkog vrhnja,
  • jedna šlag krema od vanilije,
  • četiri žumanjka,
  • šest kašika šećera,
  • 200g bijele čokolade.

Priprema

Najprije umutite četiri žumanjka sa šest kašika šećera u pjenastu smjesu. Nakon što ste mutili par minuta, smjesu trebate termički obraditi zbog žumanjaka tako što ćete zdjelu sa smjesom staviti na šerpicu u kojoj ćete zagrijati vodu.

Dok budete smjesu držali nad šerpicom, trebate konstantno miješati da se šećer istopi i da Vam ne pripne smjesa za zdjelu. Šerpicu ćete sve vrijeme držati na plati da se smjesa što prije zagrije. Dok to radite morate voditi računa da se smjesa ne zagrije previše, dakle treba biti topla a ne vrela, jer ne želite da se jaja skuhaju.

Kada je smjesa s jajima zagrijana u nju dodajte otopljenu bijelu čokoladu (čokolada i ne mora biti otopljena jer se može otopiti u smjesi dok budete miješali). Takvu smjesu malo promiješate da se izjednači čokolada i ostavite da se ohladi. U drugoj posudi stavite 500ml slatkog vrhnja i zatim kremu od vanilije istresite iz kesice direktno u vrhnje, mutite par minuta, ali ne predugo, jer vrhnje se veoma brzo umiti i može postati ljepljivo ukoliko ga premiksate.

Dakle, bilo bi bolje da smjesa bude tečnija nego gušća jer morate računati na to da, kada dodate smjesu sa jajima u to, treba još kratko mutiti da se sve zajedno sjedini. Dakle, kada smo umutili vrhnje i kremu, u tu smjesu dodajemo smjesu od jaja i mutimo kratko (ukoliko bude pregusto ja bih Vam preporučila da to uradite ručnom mutilicom umjesto električnom).

Kada je smjesa sjedinjena, podijelite ju na dva jednaka dijela, u jedan dio stavljamo izlomljenu plazmu, stavite koliko želite plazme, a u drugi nasjeckane jagode, bit će Vam dovoljno otprilike desetak većih jagoda. Imate dvije gotove smjese koje ćete stavljati u kalup. Najbolje bi bilo koristiti neki uži kalup kao onaj za rolate, ili neku užu tepsiju jer će Vaš Semifredo tako izgledati ljepše. Kalup obložite prozirnom folijom jer će Vam biti lakše kasnije okrenuti kolač, i po foliji pospite malo mljevene plazme ili malo sitnije izlomljene plazme.

Zatim, prvo stavljate smjesu sa jagodama, zatim smjesu sa plazmom i tako sve dok ne potrošite obje smjese. Kada ste to završili stavite ponovo prozirnu foliju preko kalupa. Kolač bi tako trebalo držati u frižideru najmanje tri sata da se stisne. Nakon što se kolač dovoljno ohladio i stisnuo, izvadite ga iz kalupa tako što ćete ga okrenuti naopako, donji dio će Vam zapravo biti gornji.

Semifredo kolač - Kolač sa jagodama i plazmom
Semifredo kolač – Kolač sa jagodama i plazmom, Foto: Zadovoljnamama.ba

Ukrasite ga na vrhu sa nekoliko većih jagoda.

Uživajte!