Pandemija COVID-19 u potpunosti je uticala na život svakog pojedinca u svijetu pa tako i u Bosni i Hercegovini (BiH).

Osim velikih posljedica na zdravstveni i ekonomski sistem pandemija je ostavila i značajne posljedice na mentalno zdravlje mnogih ljudi.

S više od 7.000 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom BiH je među deset zemalja u svijetu po smrtnosti na milion stanovnika, prema podacima stranice “worldmeters.info“, koja prikuplja podatke od agencija i vlada.

Više od 400 osoba izvršilo samoubistvo

Trenutna pandemija COVID-19 stvorila je okruženje koje je štetno za mentalno zdravlje.

Međutim, osim što donosi opasnost od do sada nepoznatog virusa, izolaciju s mjesecima dugim socijalnim udaljavanjem i silni stres, pandemija je i posljedično rezultirala padom ekonomije.

Kako je ranije objavio Zavod za javno zdravstvo FBiH, nezaposlenost se smatra glavnim faktorom rizika za samoubistvo, a prethodna istraživanja sugerišu da je porast nezaposlenosti za jedan procenat povezan sa porastom stope samoubistava od 0,99 posto.

Prema podacima do kojih je Anadolu Agency (AA) došla iz entitetskih institucija, u 2020. povećan je broj izvršenih samoubistava u odnosu na godinu ranije.

U Bosni i Hercegovini je u 2020. godini samoubistvo izvršilo 411 osoba, od čega 193 u Federaciji BiH, a 218 u entitetu Republika Srpska (RS).

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS evidentiralo je 218 samoubistava, što je za 7,9 posto više u odnosu na 2019. godinu. Prema polnoj strukturi izvršilaca, 170 je muškog i 48 je ženskog pola. Čak 62 posto izvršilaca su lica starija od 60 godina, naveli su iz MUP-a RS.

Prema podacima Federalne uprave policije u prošloj godini su u entitetu FBiH zabilježena 193 slučaja samoubistva.

Broj izvršenja ovog čina je za 2,6 posto veći u odnosu na 2019. godinu.

U prva dva mjeseca 2021. godine u BiH je 65 osoba izvršilo samoubistvo, od čega 31 u RS-u, a 34 u FBiH.

Preuzeto sa Zenit.ba