Anemija uzrokovana nedostatkom željeza, tj. sideropenična anemija, predstavlja ozbiljni globalni zdravstveni problem današnjice. Više od 30% stanovništva ima anemiju, a preko 50% tih ima za uzrok upravo nedostatak željeza.

U čovjekovom organizmu najveći dio željeza, oko 70%,  se nalazi u hemoglobinu. Preostalih 30% predstavlja rezervu koja se nalazi u jetri, slezeni i koštanoj srži i mišićima. Naše tijelo nema sposobnost stvaranja i obnove željeza već ga dobiva iz hrane.

Što je anemija?

Anemija ili slabokrvnost podrazumijeva stanje u kojem je hemoglobin nizak, isto kao i broj crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita. Hemoglobin u krvi ima zadaću prenijeti kisik od dišnog sustava u sva tkiva i svaku stanicu u tijelu. Kisik se u stanici troši za proizvodnju energije stoga kada nema dovoljno hemoglobina kapacitet krvi za prijenos kisika se znatno smanjuje.

Upravo iz ovog razloga jedan od prvih simptoma anemije su:
  • osjećaj slabosti
  • umor
  • vrtoglavica
  • smanjena koncentracija
  • pospanosti
  • blijeda put
  • hladne ruke i stopala,

Teži simptomi anemije su skraćeni dah, alopecija, suša usta te nedostatka apetita.

Što je uzrok anemije?

Anemiju čiji je uzrok manjak željeza može razviti svatko. Radi se o anemiji koja najčešće nastaje uslijed neadekvatne prehrane, odnosno prehrane siromaše željezom. Zbog menstruacije, žene češće razvijaju anemiju od muškaraca. Svaka peta žena ima smanjene razine željeza u krvi.

Žene spadaju u najrizičnije skupine među kojima njih 40% pati od anemije. U rizičnu skupinu ubrajaju se trudnice i djeca.

Prehrana bogata željezom

Svakodnevna prehrana osigurava nam oko 10 mg željeza dnevno, ali ga se apsorbira tek oko 10 posto. To znači da dobivamo oko 1 mg željeza na dan, dok jednako željeza potroše muškarci. Žene oko 2 mg.

Osnovni prehrambeni izvori su u prvom redu meso, perad i riba koji sadrže tzv. hem-željezo čija je iskoristivost oko 25%. 5–15% iskoristivosti hem – željeza imaju namirnice biljnog porijekla špinat, blitva, raštika, kelj, mahunarke, sušeno voće i žitarice.

Željezo kao dodatak prehrani

U novije vrijeme znanost je povezala apsorpciju željeza s crijevnom mikrobiotom. Naime, crijevna mikrobiota povećava dostupnost i iskoristivost ovog minerala iz hrane smanjujući količinu tvari koje usporavaju i smanjuju njegovu apsorpciju.

Probiotički soj koji je do sada najviše istražen jest Lactobacillus plantarum 299v (LP299v). Njegova učinkovitost i sigurnost potvrđena je u djece i odraslih. Zaključci svih istraživanja naveli su da ima značajan učinak na apsorpciju željeza iz hrane, ali i suplemenata.

Stoga je ideja o suplementaciji specifičnog soja probiotika s manjom dozom željeza za prevenciju nastanka anemije odlična nadopuna prehrani na nivou cijele populacije. Posebice je pogodan za tinejdžere, žene i trudnice, muškarcima koji se izlažu većim fizičkim naporima.

Željezo u kombinaciji s vitaminom C i probiotikom dokazanog djelovanja na poboljšanje njegove bioiskoristivosti. Optimalan je način prevencije anemije pa se preporučuje svim rizičnim skupinama za kako bi se spriječila sideropenična anemija.

Foto: Freepik

Preuzeto sa pitajmamu.hr