Bosiljak se na grčkom jeziku zove bazilikon, što znači kraljevska biljka. To je jednogodišnja zeljasta biljka. Veoma brzo raste, u visini od 20 do 50 cm, listovi su svijetlo zelene boje, na vrhovima ušiljeni, na rubovima vrlo rijetko plitko nazubljeni, nalaze se na dugim drškama. Cvjetovi su mali i bijeli, i često ih posjećuju pčele koje sakupljaju nektar i pelud. Cvatu od juna do avgusta. Bosiljak je omiljena biljka mnogih domaćica, koje listove bosiljka koriste za začin mnogim jelima. Uvijek se može naći u skromnom vrtu kao ukrasna biljka u lončanici, jer vraća dobro raspoloženje i otklanja tugu. Svjež se koristi kao začin za salate, pogotovo paradajz, ili mirišljivi dodatak za rague, sosove od vina i čorbe od riječne ribe. Gljivama poboljšava ukus i čini ih svarljivijim. Ko želi da napravi napitak prijatnog mirisa i ukusa, onda u sos od paradajza treba da doda malo istucanog bosiljka.

Ljekovitost bosiljka je poznata odavno, a koristi se za liječenje :
– bolesti želuca i crijeva
– nadimanja
– grčeva glatkih mišića
– crijevnih parazita, uravnotežuje crijevnu mikrofloru
– bolesti živaca, i to depresije i nervoze
– bolesti pluća
– bolesti oka
– bolesti bubrega i mjehura
– bolesti nosa
– bolesti kože
– ženskih bolesti
– slabog optoka krvi
– katara bronhija
– jake glavobolje
– za snižavanje temperature
– protiv mučnine i za pojačano znojenje.
Također se koristi za ispiranje usne šupljine i grla, protiv afti, promuklosti. Sjemenke imaju dosta sluzi i koriste se u liječenju bubrega, mjehura i mokraćnih puteva, bijelog pranja, infekcija prouzrokovanih bakterijama, hroničnog i svih drugih oblika proljeva.

Eterično ulje bosiljka učinkovito je u liječenju oboljenja izazvanih bakterijama Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Esherichia coli; bacilima Proteus vulgaris, Bacillus subtilis, Salmonella paratyph; te gljivicama Candida albicans, Penicillium notatum i Microsporeum  gyseum.
Kozmetika – kupke s listovima bosiljka ili ekstraktom od listova, primjenjuju se u kozmetici za njegu kože koja je oslabila, dehidrirala, izgubila elasticitet, i za otklanjanje osipa, lišajeva i slično.