Cvekla sadrži raznovrsne visokovrijednosne sastojke koji obnavljaju krv i jačaju organizam. Trebala bi da se nađe na jelovniku svakog domaćinstva.

Kada govorimo o uzimanju cvekle kao lijeka, ona pomaže kod brojnih oboljenja. To su najprije bolesti krvi, kao što su svi oblici anemije, arterioskleroza, masnoće u krvi, jer cvekla sprječava taloženje holesterola i triglicerida na arterijama, onemogućuje slobodne radikale da uništavaju stanice, sprječava infekcije i štiti od slabokrvnosti.

Zatim su tu bolesti jetre, i to masne jetre, tvrde jetre, žutice, ciroze, kod kojeg su rezultati vidljivi veoma brzo. Betain iz cvekle ima važnu ulogu u mobilizaciji neutralnih masti iz stanica jetre te se preporučuje kod masne degenercije jetre.

Cvekla pomaže i u liječenju:

  • benignih i malignih tumora, leukemije i raka
  • reume i gihta
  • bronhitisa, upale pluća, gripe i prehlade
  • kod oboljenja mozga i živaca
  • bolesti kože
  • bolesti krvnih žila
  • posljedica zračenja, a pripisuje joj se moć zaštite od radioaktivnosti i od X zraka.

Betain čini cveklu izvrsnim lijekom za učvršćivanje krvnih žila, smanjenje holesterola u krvi, izmjenu tvari, te dobro djeluje i kod demineralizacije kostiju i zuba.

Autocijan je topla crvena boja korijena cvekle, koja je u narodu izazivala uvjerenje da ta krvavo crvena boja ujedno i stvara krv, što i nije daleko od istine.

Cvekla uspješno regenerira oštećene stanice i pozitivno djeluje na promjene stanica zahvaćenim karcinomom. Uspješno otklanja posljedice pušenja. Sok cvekle sprječava starenje organizma.

sok od cvekle

U pučkoj medicini cvekla predstavlja lijek za krv, to jest za liječenje slabokrvnosti, ali i lijek za niz drugih oboljenja, uspješno reguliše i nizak pritisak, te snižava tjelesnu temperaturu.

Sjeme cvekle se koristi u terapiji liječenja tumora genitalija i crijeva.
U Africi sok cvekle se koristi kod trovanja cijanidnim spojevima.

O ljekovitosti cvekle postoji mnogo priča i vjerovanja, pa tako u Engleskoj kažu da bračni parovi koji vole jesti cveklu imaju harmoničan ljubavni odnos.

Međutim, kod uzimanja cvekle mogu se pojaviti i kontraindikacije. Nakon dugotrajnog uzimanja cvekle u velikim količinama mogu se javiti i neki zdravstveni problemi. Zato u svemu trebamo biti umjereni.

 

Izvor: zadovoljnamama.ba

Priroda kao lijek, Ivan L.