Jeste li znali što je alergijski pozdrav? Ili zašto je baš nos zvijezda otorinolaringologije? Odgovore daje profesorica i primarijus, stručnjakinja za uho – grlo – nos dr. sc. Željka Roje u knjizi Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju.

Dr.  sc. Željka Roje odgovorila nam je na nekoliko pitanja koja nas, a i vjerujemo vas, zanimaju o uhu, grlu i naravno, zvijezdi – nosu!

Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju, priručnik je o anatomiji uha, nosa i grla. Roditelji tamo mogu naći odgovore na najčešća pitanja o bolestima, upalama, korisne savjete i  najčešćim bolestima, pitanjima, ali i korisnim savjetima. Koji se to roditelj još nije susreo s napornim upalama uha u prvoj godini jaslica ili groznim laringitičnim kašljem usred noći?
U knjizi se mogu naći i brojne zanimljivosti, poput nečega čemu smo svi svjedočili – alergijski pozdrav.

Dr. Roje, otkrijte nam što je alergijski pozdrav?

Alergijski pozdrav je pokret rukom kojim dijete  briše nosić iz dva razloga: jedan je svrbež nosa  karakterističan za  alergisjki rinitis, a drugi je  stalno curkanje  prozirnog sekreta kojeg dijete osjeća na izlazu iz nosnice i na taj način ga briše. U priručniku ćete naći  fotografiju kako izgleda “allergic hello”.

Kako ste došli na ideju za knjigu i koliko dugo ste je pisali?

Ideja za knjigu se javila na jednom pedijatrijskom skupu pod nazivom: Najčešća pitanja iz dječje otorinolaringologije. Kako je to izazvalo veliki interes pedijatara na kraju je jedna jako pametna Mirna rekla: Pa što Vi ne biste napisali jedan mali priručnik o bolestima uha u djece? I bi tako.

Ona je rezultat  mog dugogodišnjeg rada u dječjoj otorinolaringologiji, ali iznad svega rezultat kontakata  s roditeljima. Kod njih sam uočila veliki nesrazmjer između želje za znanjem i mogućnosti dodatne edukacije o bolestima koje imaju njihovi mališani. Bilo je jasno da im je potrebna dodatno znanje i usvajanje novih pojmova na laičkoj razini.

zeljka roje

zeljka roje

Naš sustav uha, grla i nosa vrlo je kompleksan. U dječjoj je dobi često upravo taj sustav žarište infekcija. Zašto je tome tako?

Uho, grlo i nos  su zajednička cjelina čija je prva zvijezda upravo nos! On predstavlja ulazna vrata u sve naše male sobice (sinuse, srednje uho, bronhe i pluća). Služi za normalnu izmjenu plinova, ventilaciju i drenažu, itd. Osim toga predstavlja prvo mjesto ulaza  bakterija i virusa koji se šire zrakom. Središte je respiracijskih infekcija u koju spada i gripa i  COVID 19. U nosu i oko nosa i ždrijela postoje brojni obrambeni mehanizmi koji nas  štitne od štetnih uzročnika bolesti, ali u čestim bitkama ponekad toliko nastradaju da izgube imunosnu funkciju i postanu žarište infekcije koju onda treba  kirurški zbrinjavati. Zato ponekad moramo radi operacije treće mandule i  nepčanih angina.

Zašto su neka djeca sklonija upalama uha, a druga, recimo, bronhitisu?

Teško je dati generalni odgovor na ovo pitanje. Cijeli dišni sustav je jedinstvena  cjelina koju smo  artificijelno podijelili na gornje i donje  dišne putove. Tako ako su u redu  gornji dišni putovi (nos, ždrijelo) bit će puno bolja funkcija i bronha i pluća kao što sam i ranije rekla.

Jedan pametan francuski fiziolog je rekao da je nos onaj dio pluća u koji možemo ugurati prst! Sve je time rečeno. Ipak bronhitisima su sklonija djeca s alergijskim bolestima ili s alergijskom predispozicijom, dok su upale srednjeg uha nešto češće u djece s povećanom trećom mandulom. Iako pravila naravno nema!

Kod liječnika ćemo često čuti da je najvažnije održavati nos prohodnim. Je li to nužno raditi i onda kad nema naznaka bolesti i koliko često (i kako točno) bi to trebalo raditi? I recite nam jednostavno – zašto je to toliko važno?

Ne treba pretjerivati u toaleti nosa ako dijete s tim nema problema. Priroda se za sve pobrinula sama. Ali, ako dijete ima često začepljen nosić, pun sekreta treba ga razrijediti ispiranjem fiziološkom otopinom i usisavanjem sekreta iz nosa jer mala djeca ne znaju kako ispuhati nos. To radimo točno po uputama proizvođača i onda nema straha za nosnu sluznicu. 

Inače u ljetnim mjesecima, tko god može, kupanje i ronjenje u moru  je idealna terapija za nosnu sluznicu!

Za čitateljice portala Pitajmamu, dr. Roje je pripremila savjete za prevenciju bolesti gornjih dišnih putova. Više pročitajte u članku.

Foto: Privatni album, promo

Preuzeto sa pitajmamu.hr