Sigurno je da danas ne postoji osoba na svijetu koja nije čula za jabuku. Još prije, dok nisu postojale tolike ponude vitamina i minerala, jabuka je bila njihov dodatak. Sve što treba za dobro zdravlje nalazi se u jabuci, iako joj danas žele oduzeti primat, suprotstavljajući joj bananu. Stara pučka medicina kaže da srčani bolesnici ne bi smjeli biti bez jabuke ni jedan dan, jer ne samo da krijepi srce, već mu donosi energiju i hranu, reguliše pritisak, a ujedno i pročišćava krv od povišenih masnoća. Dijabetičarima je nezamjenjivo voće, jer reguliše šećer, kao i osobama s poremećenom probavom i smetnjama kao što su zatvor, katar želuca i crijeva, razni nametnici. Reguliše i pojačava djelovanje bakterija vrenja u crijevima, i uništava bakterije truljenja. Svakodnevnom konzumacijom jabuka na prirodan način sprječavamo i liječimo bolest, čuvajući zdravlje.
Čaj od lista jabuke koristi se za ispiranje kožnih nečistoća, te za odvikavanje od pušenja.
Cvijet jabuke jača srce i pluća, smanjuje tegobe kod prehlade, kašlja i probavnih smetnji.
Kora jabuke liječi i jača živce, pomaže u izlučivanju kamenca i pijeska u bubregu.

Sušene jabuke imaju veću energetsku vrijednost od svježih.
Za dojenčad možete spremiti hapicu od jabuke, tako što ćete na jednu kašiku naribane jabuke dodati dvije kašike naribanog keksa, dvije kašike šećera u prahu i jednu kašiku soka od limuna ili naranče. Sve dobro promiješati.
Za regulaciju stolice uzimati jednu ili dvije sirove ili pečene jabuke u jutarnjim satima natašte. Isto tako ako prije spavanja pojedete dvije do tri pečene jabuke, učinak će biti isti.
Kao dijetalnu hranu najbolje je uzimati malo ugrijanu kašu od jabuka, jer se najlakše probavlja.
Za dobar san jesti jabuku prije spavanja.
Za zaustavljanje dječijih proljeva daje se kaša od ribanih jabuka, bez ikakvih dodataka.
Za liječenje bolesti krvi jede se kaša od jabuka, ili se primjenjuje dijeta sa jabukom.
Za liječenje promuklosti izdubite jabuku, napunite je medom i ispećete.
Za znojenje se razrezane jabuke kuhaju u malo vode dok ne postanu kaša, doda se med i limunov sok, te se jede vruće. Preporučuje se kod prehlade, gripe i visoke temperature.

Izvor zadovoljnamama.ba/priroda kao lijek, Ivan Lesinger