Limun ima vodeće mjesto među prirodnim lijekovima. Najjače i najvažnije njegovo svojstvo je antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, koje ima veliku ulogu u prevenciji i održavanju dobrog zdravlja. Ubija bakterije kod oboljenja kao što su: gripa, prehlada, upala grla, groznice, infekcije, razne epidemije. Također je dobar lijek protiv preranog starenja organizma i krvnih žila, kod stresa, migrene i mnogih drugih tegoba. Limun ima ljekoviti uticaj kod žutice, smanjuje pritisak u portnoj veni.

Kao začin salatama i jelima je nezamjenjiv, a o napitcima da se i negovori. Limunov sok ljekovito djeluje u raznim terapijama:

  • Koristi se za otapanje kamenca (preventiva protiv stvaranja kamenca u bubrezima i žuči)
  • Otklanja mokraćnu kiselinu
  • Djeluje umirujuće
  • Krijepi i osvježava organizam
  • Pojačava izlučivanje mokraće, što je od važnosti u liječenju reume, artritisa, kod oboljenja srca
  • Liječenje raznih nečistoća kože (pjege, sunčane pjege, staračke pjege, masna koža, bradavice, lišajevi, akne, miteseri)

Dostupnost limuna tokom cijele godine čini ga najtraženijim prirodnim lijekom za liječenje arterioskleroze, proširenih vena, hemoroida, povišenog pritiska.
Kod nekih osoba limunova kiselina može izazvati nadražaj želučane sluznice, ali se to može spriječiti tako da se sok limuna uzima u omjeru 1:5, tj. jedan dio soka i pet dijelova vode ili čaja.

Eterično ulje u aromaterapiji pomaže u liječenju virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih organa, reume, proširenih vena, svih upalnih stanja popraćenih temperaturom, gubitka pamćenja, glavobolje, anemije, kožnih bolesti.

Osim za zdravlje, limun je dobar i za domaćinstvo, jer se može koristiti za čišćenje odvoda, za čišćenje u kuhinji, poput bakrenih, mesinganih površina, a također je dobar osvježivač odjeće kod mašinskog pranja.