Marelica ili kajsija može se uzimati u svim dijetama kod kojih je potrebno jačanje organizma. U ovom slučaju najbolje je uzimati sušenu marelicu , jer osim toga što bolje gasi žeđ, lakše je i probavljiva.
Preporučuje se kod pomankanja vitamina i kod poremećaja izazvanim nedostatnim količinama mineralnih tvari u organizmu.
Cvijet marelice je tonikum za ženske bolesti. Kora i korijen stabla se koriste za površinske kožne tegobe, kao i kod raznih trovanja. Sjemenke marelice se koriste u liječenju astme, akutnog i hroničnog kašlja, bronhitisa, te za pojačano pražnjenje crijeva.
Eteričnim uljem marelice izvrsno se liječe razne vrste kožnih nečistoća i tegoba, i uveliko se koristi u kozmetici i farmakologiji.
Istraživanja su potvrdila da laetril koji se nalazi u sjemenci marelice sadrži vitamin B17, koji ljekovito djeluje kod dobročudnih i zločudnih tumora.
Osobama koje imaju bolesnu jetru ne preporučuje se konzumiranje svježeg koštunjavog voća, tako da je sušena marelica izvrsna zamjena i dobro ljekovito sredstvo za liječenje anemije.
Koštunjavo voće valja jesti uz neka ograničenja, pa tako npr. kod oboljenja jetre, želuca i gušterače preporučuje se ne uzimati ga, a pogotovo ne na prazan želudac.
Jede se polagano i dobro žvače, a preporuka je da se jede i sa crnim hljebom, jer se tako smanjuje kisela reakcija.
Koštunjavo voće mora biti potpuno zrelo i iza njega se ne smije piti voda. Reumatičarima i drugim osobama kojima nije dozvoljeno konzumiranje svježeg koštunjavog voća, preporučuje se kompot.
Zapadna medicina koristi marelicu za liječenje akni, bolesti očiju i kože, kašlja, povreda i rana, za čišćenje crijeva, za liječenje napetog živčanog sistema.
Kontraindikacije. Sjemenke marelice sadrže cijanovodične spojeve te ih osobe sa slabom jetrom i želucem ne bi smjele jesti.
Izvor: zadovoljnamama.ba
Priroda kao lijek, Ivan L.