Paprika predstavlja visokovrijedno povrće, bogato vitaminom C i drugim hranljivim sastojcima, bjelančevinama, mastima, ugljikohidratima, te mineralnim sastojcima. Vitaminsku vrijednost uz vitamin C nadopunjuju vitamini B kompleksa i P vitamin, zaduženi za perifernu cirkulaciju. Najviše se jede sirova, pečena i kiseljena. Koristi se i kao začin u prahu.
Ljekoviti sastojak ljute paprike, kapiscin, djeluje antiseptički i sprječava razvoj bakterija truljenja u probavnom sistemu. Citrin utiče na elastičnost i protočnost kapilara, što pomaže u liječenju arterioskleroze. Vjerovanje je da je paprika afrodizijak, jer potiče cirkulaciju.

Paprika pospješuje apetit, potiče rad želuca, smiruje grčeve i potiče peristaltiku i izaziva pojačano mokrenje. Koristi se za liječenje depresije, razna oboljenja ovisnosti, kao što su alkoholizam i narkomanija.

Sokom od paprike se liječi upala grla, početna infektivna oboljenja, ali i posljedice infekcije.
Trljanje vlasišta kose sokom od paprike sprječava opadanje kose.
Prašak od crvene ljute paprike se koristi za liječenje probavnih smetnji i hemoroida.
Pučka medicina papriku koristi za liječenje angine, paralize, želučanih tegoba, slabog apetita, slabe cirkulacije, nadutosti, ugriza.
Osobe koje boluju od divertikuloze i hroničnog kolitisa ne smiju konzumirati paprike u bilo kojem obliku. Isto, prekomjerno konzumiranje paprike ima ponekad i teške posljedice, ako se nadraže bubrezi, što može dovesti do upale bubrega.