Anemija je prikriveni poremećaj, a njeni simptomi  mogu da se pripišu i drugim oboljenjima, nedostatku pojedinih hranljivih materija u organizmu, pa čak i psihičkim tegobama. Blagi simptomi anemije podsjećaju na reakcije na stres, osoba može da osjeti malaksalost i pospanost čak i kada spava sasvim dovoljno. Narušena je koncentracija, a koža je blijeda, zbog nedostatka krvi obogaćene kiseonikom. Često se javlja potreba da se jede kreč sa zida i prašina.

Ako sumnjate da su tegobe koje osjećate simptomi anemije, idite na analizu krvi. Krvna slika pokazuje nivo eritrocita, hemoglobina i hematokrita, koji određuje sposobnot krvi da prenosi kiseonik. Što su vrijednosti pomenutih parametara niže, time su veće šanse da osjetite prve simptome anemije. Ako ljekar dijagnosticira anemiju, prva stvar koju treba da utvrdi je njen uzrok. Anemija se najčešće javlja kao posljedica pojačanog krvarenja zbog čestih i obilnih menstruacija. Digestivni poremećaj, kao što je Kronova bolest, može da naruši sposobnost organizma da apsorbuje hranjive materije, uključujući željezo. Također i pojedini lijekovi mogu da uzrokuju anemiju. Unutrašnje krvarenje izazvano hroničnim tegobama, kao što su čir na želucu, hemoroidi, mogu da budu uzroci malokrvnosti.
Reagujte brzo – ako se anemija ne dijagnosticira na vrijeme, može da uzrokuje tegobe slične srčanom udaru: ubrzano disanje, gubitak daha, aritmiju, koji nastaju kao posljedica opterećenja srca usljed nedostatka kiseonika. Takve pojave su logične, jer se umor najprije javlja zbog nedostatka kiseonika u krvi. Dodatno opterećenje predstavlja to što organizam radi “prekovremeno”, uz nedostatak krvi, da bi dopremio kiseonik u tjelesne ćelije. Deficit kiseonika negativno utiče na svaki dio tijela i može da izazove prestanalk rada srca. Iako je težak oblik anemije opasno stanje, ovaj poremećaj može lahko i uspješno da se izliječi uzimanjem tableta željeza i uključivanjem u ishranu namirnica bogatih tim mineralom.
Uzimajte dijetetske preparate – ako ljekar dijagnosticira anemiju, prva terapija će biti preparati na bazi željeza, koji će omogućiti povrtak normalnih vrijednosti tog minerala u organizmu. Ti preparati se obično uzimaju pola godine, zato je veoma važno da se terapija dosljedno sprovodi.
Jedite namirnice bogate željezom – nekada su ljekari pacijente savjetovali da jedu što više džigerice. Premda određene vrste mesa u sebi imaju najveću koncentraciju željeza, taj mineral sadrže i mnoge druge namirnice. Mahunarke, zeleno povrće, suho i jezgrasto voće, žitarice, ali i morski plodovi često su bogatiji željezom nego namirnice životinjskog porijekla. Ako patite od lakšeg oblika anemije, dobro ćete reagovati ako budete uzimali što više vitamina B i C.
Ukoliko svakodnevno vježbate, trebalo bi barem jednom godišnje da uradite analizu krvi.