Ako ih preopterećujete i ako ih ne njegujete, može doći do problema s noktima. To mogu biti različite gljivične infekcije, pa sve do ispucanih i lomljivih noktiju.

Nokat se sastoji od nekoliko dijelova. Tijelo nokta je ono što vidimo. Ležište nokta se nalazi ispod tijela i sa njim je povezan. Matriks nokta je najvažniji dio nokta, ali njegov veći dio ne možemo vidjeti. Stranice matriksa izgrađuju nokat. Ako se matriks povrijedi može doći do prestanka rasta nokta, ili do same deformacije nokta. Polumjesečasto područje (lunula) je vidljivi dio matriksa. Koža nokta je zapravo kožni nabor, koji se sastoji od mrtvih stanica, a štiti nokat od prodora stranih tijela (bakterija). Kožni nabor je koža koja se nalazi oko nokta.

S noktima možete imati različitih problema, ali ljudi se najviše žale na lomljive, krhke i suhe nokte. Suhi nokti se njeguju hidratantnim kremama, ali naravno trebaju se izbjegavati dodiri sa jakim hemikalijama i sredstvima za čišćenje.

Medicinski izraz za ozljedu nokta je trauma, i to je česti problem vezan za nokte. Ozljede nokta ponekad otvaraju vrata infekcijama, a naročito onima gljivične vrste. Gljivične infekcije napadaju nokte i na rukama i na nogama, i to može dovesti do vrlo neugodnih posljedica.

Ono što se pod svaku cijenu treba izbjeći je onikoliza, odvajanje tijela nokta od njegovog ležišta. Do nje može doći nakon infekcije, ozljede, kontakta sa hemikalijama.

Donosimo vam nekoliko savjeta za zdrave i lijepe nokte.

Izbjegavajte štetne tvari

Domaćice često koriste razna sredstva za čišćenje, i to može dovesti do oštećenja nokta. Da bi se to izbjeglo, preporučuje se nošenje rukavica prilikom čišćenja. U suprotnom rizikujete da vam nokti budu lomljivi, da dobijete neku infekciju koja može dovesti do deformacije ili gubitka nokta.

Kada obavljate poslove s vodom nosite vinilne rukavice

Znači, ne gumene rukavice i rukavice od lateksa, nego baš vinilne rukavice. Materijali poput gume i lateksa uzrokuju znojenje ruku, i to automatski dovodi do stvaranja bakterija. Kod suhih radova nosite pamučne rukavice, jer ćete tako zaštititi nokte od povreda i oštećenja. I što je važno napomenuti je da imate kratke nokte, jer je činjenica da će se kratki nokti lakše povrijediti.

Pazite da ne ozlijedite nokte

Nemojte upotrebljavati nokte umjesto odvijača. Izbjegavajte udarce čekićem. Takve aktivnosti mogu dovesti do ozljede nokta, što može dovesti do infekcije, zaustavljanja rasta nokta.

Osigurajte noktima dovoljno vlage

Preporučuje se najprije namočiti nokte u mlakoj vodi, a zatim umasirati hidratantnu kremu kako bi se voda konzervirala. Nokti ne sadrže masnoću pomoću koje bi samostalno mogli konzervirati vodu. Stručnjaci preporučuju proizvode koji sadrže fosfolipide, ureu i mliječnu kiselinu, jer ove tvari imaju svojstvo zadržavanja vode.
Možda će sad ovo zvučati kontradiktorno, ali i izbjegavajte vlagu u slučajevima kada su vam nokti upaljeni, naročito ako se radi o infekciji kvaščeve gljivice.

Njegujte kožicu oko noktiju

Nemojte koristiti nikakve mehaničke instrumente i ne režite kožicu. Najprije je namočite, a zatim pomoću vlažnog peškira gurnite prema natrag. Rezanjem kožice možete uništiti prirodnu barijeru protiv prodiranja vlage i bakterija u nokat, a to može dovesti do infekcije. Nemojte trgati zanoktice, jer time samo možete povećati mogućnost infekcije, a bakterije lakše ulaze kroz oštećenu kožu. Preporučuje se rezanje zanoktica makazama, a zatim stavljanje neke antiotične masti.

Budite svjesni opasnosti kozmetike za nokte

Umjetni nokti mogu konzervirati previše tekućine. Ljepilo koje se upotrebljava za njihovo pričvršćavanje može izazvati reakcije koje zauvijek mogu oštetiti korijen i ležište nokta.

Rjeđe upotrbljavajte aceton

Lak za nokte ne biste trebali nanositi i odstranjivati više od jednom sedmično, savjetuju stručnjaci. Aceton isušuje nokte.

 

Izvor: Zadovoljnamama.ba & Doktor u kući, Publication International Ltd