Respiratorne infekcije u jesen i zimu vrlo su aktualne, a danas u ovo pandemijsko vrijeme borba protiv njih vrlo je važna!

Svi to već znamo, danas je vrlo bitno paziti na svoje dišne putove, a naročito to znaju roditelji mališana. Pogotovo onih koji idu u jaslice ili vrtić. Respiratorne infekcije su vrlo česte u dječjoj dobi, a posljednjih godinu dana više nego ikada bitno je preventivno djelovati.

Dr. sc. Željka Roje dječji je otorinolaringolog, a ujedno i primarijus, ali i izvanredna profesorica – sve u svemu, vrhunski stručnjak. Napisala nam je najbolje savjete za prevenciju bolesti gornjih dišnih putova (i naravno, isključila alergije).

Sve počinje od doma

Sve počinje od doma pa tako i prevencija bolesti. Što se tiče respiratornih infekcija roditelji moraju mališanima omogućiti:

  • raznovrsnu  prehranu bogatu vitaminima, elementima u tragovima, mikronutrijentima koji će pomoći imunitetu u borbi protiv virusa i bakterija
  • adekvatne uvjete stanovanja (grijanje, hlađenje, termoizolacija prostora, vlažnost prostorija)
  • redovitu tjelovježbu i naravno – boravak na svježem zraku!
  • dostupnost liječnika
U vrtiću i školi

U vrtićima i školama moraju postojati adekvatni pedagoški standardi koji osiguravaju primjeren broj učenika odnosno djece po kvadratnom metru prostora, osigurano provjetravanje prostora, vlaženje zraka, higijena krevetića, igračaka i pribora za jelo.

Također, kada je to moguće, ne slati djecu prehlađenu u vrtić, te im dopustiti da odboluju prehladu.

Vrlo je važno i razumijeti anatomiju respiratornog sustava, pogotovo gornjeg koji obuhvaća uho – grlo – nos, te znati osnove o alergijama, prehladama ali i što su to respiratorne infekcije.

Više pročitajte u tekstu intervjuu dr. Željke Roje. 

Foto: Freepik
Tekst: dr. sc. Željka Roje / Lucija Anić

Preuzeto sa pitajmamu.hr