Zelje je poznato kao povrće koje jača i daje snagu.Sadrži velike količine vitamina i minerala, pa se koristi za:

– liječenje anemije
– za poticanje rada žlijezda
– u prehrani dojenčadi i djece
– za rasterećenje srca i bubrega
– za snižavanje pritiska
– za rad gušteraće
– trudnicama, pripremljen s mlijekom
– u preventivi i liječenju najtežih bolesti, kao što je rak.
Zelje je nezaobilazna namirnica u dijetoterapijama.
Sjeme zelja je je dobar laksativ i koristi se i za liječenje tegoba izazvanih upalnim stanjima jetre te žutice.
Zapadnjačka medicina koristi zelje za liječenje kamenaca u urinarnom sistemu, slabog rada crijeva, za snižavanje visoke temperature.
Osobe koje imaju hronične probleme sa bubrezima i kamencima, ne smiju konzumirati zelje.

Pored dobrih, zelje ima i loša svojstva pa tako oksalne kiseline ima najviše u peteljkama i rebrima listova, pa se zbog toga trebaju odstraniti prilikom pripreme. Nitrati kojih ima u zelju podliježu brzoj oksidaciji, pa nastaju štetni kancerogeni spojevi. Zbog toga se špinat uzima svježe ubran i pripremljen, i ne valja ga podgrijavati.

Može se slobodno reći da je zabranjeno uzimanje zelja bubrežnim bolesnicima, osobama koje boluju od artritisa i reume, osobama koje imaju kamence u bubrezima, žuči ili mjehuru. Ni zdravim osobama se ne preporučuje uzimanje zelja u velikim količinama.