Antivirusno, antibakterijsko i antibiotičko djelovanje zove koristi se u liječenju respiratornih organa i dišnih puteva, bubrega i mokraćnih organa, limfatičkog sistema, te bolesti kože.

Antivirusno djelovanje zove potvrdila je izraelska virusologinja, koja je otkrila da ekstrakt zove (sambungrin) djeluje na virus uzročnika prehlade.

Antioksidantno djelovanje korijena i cvijeta zove štriti od slobodnih radikala, koji nanose ogromnu štetu stanicama ljudskog organizma. Kao biljni tonik zova okrepljuje i pomlađuje organizam, jača otpornost organizma, podiže i jača imunitet respiratornih organa.

Zova je glavni biljni lijek za prehladu i gripu, ne samo što liječi već i sprječava širenje bolesti, i uvijek je trebamo uzimati u vrijeme epidemija gripe i raznih viroza, na samom početku bolesti, jer djeluje antivirusno i antibakterijski, te za vrijeme trajanja bolesti.

List zove je jak i dobar purgativ, diuretik, dijaforetik, pektorant, insekticid, hemostatik. Koristi se za liječenje:

  • katara dišnih puteva
  • bolesti bubrega i mjehura
  • raznih krvarenja
  • bolesti crijeva
  • šećerne bolesti.

Sok iz lista zove se koristi za liječenje upaljenih očiju, a ako se pomiješa sa malo lanolina djelotvoran je u liječenju hematoma, modrica, rana itd. Suhi listovi se mogu usitniti u prah i koristiti za posipanje raznih kožnih nametnika, kao i kod gljivičnih oboljenja kože.

Cvijet zove je dijaforetik, diuretik, antiseptik i antivirusnog je djelovanja, a koristi se u liječenju:

  • za pročišćavanje krvi
  • za liječenje očiju, vodeni cvijetni ekstrakt zove je blagi adstrigent i nježan stimulator. Ekstrakt se koristi i za vanjsku uptrebu, za smanjivanje raznih bolova i za smirivanje upalnih procesa na koži
  • cvjetovi potiču obrambene snage organizma, što je od velikog značaja za osobe koje su sklone prehladama i gripi.

Plod zove je depurativ, dijaforetik i nježan laksativ, te ga u obliku čaja od suhih plodova koristimo za smirivanje grčeva crijeva i za liječenje proljeva. Zova je kao djelotvoran ekspektorant najprirodnije sredstvo za liječenje teškog dječijeg kašlja.

Zova je tzv. stari kućni prijatelj, i preporučuje se da se u kućnu apoteku uključe i sušeni cvjetovi i plodovi, a ne bi bilo naodmet i sirup od zove.

 

Izvor: zadovoljnamama.ba, Priroda kao lijek, Ivan L.