Moda – riječ nastala od lat. Modus – način te kao takva je obilježje za nove i prolazno prihvaćene oblike i načine života.

Termin se obično primjenjuje na odijevanje, frizuru, pokućstvo, nakit, pravila javnog ponašanja, načine zabavljanja, ali i na tendencije i kriterije koji vladaju u književnosti, likovnim umjetnostima, muzici ….

U novije vrijeme ulogu “modnih diktatora” sve više preuzimaju uticajni ljudi sa filma i iz svijeta sporta. Važan dio promoviranja mode je objavljivanje članaka i priloga o modi koji se povlače u medijima, časopisima, novinama, na televiziji, modnim internetskim stranicama i sl.

Početkom 20. vijeka, u modnim časopisima počele su se pojavljivati fotografije modela i moda je postajala sve važnija i krenula je obuhvatati sve sfere života.

Širom razvijenog svijeta takvi časopisi bili su vrlo traženi te su imali velik utjecaj na poimanje same mode.

Časopis “Vogue” osnovan je 1892 i ima najdužu tradiciju od modnih časopisa. Razvojem kvalitetne štamparske industrije i pojavom fotografija u boji, modni časopisi postali su još popularniji i uticajniji.

Televizijske emisije o modi počele su se javljati 60 -ih godina dok se početkom 90 – ih pojavljuju i specijalizirani tv-kanali samo za modu. Razvojem interneta pojavile su se i internetske stranice posvećene modi. Ali i u današnje vrijeme, najveći utjecaj imaju modni časopisi.

U razvijenom zapadnom svijetu danas dolazi do stalnog mijenjanja mode, što se posebno odnosi na žensku modu. Stalne promjene mode se nisu događale u antičkoj Grčkoj ili antičkom Rimu kao ni u drugim velikim civilizacijama svijeta sve do posljednjih desetljeća. Na prostorima mnogih uglavnom istočnih država nosi se ista moda kao i desetljećima i stoljećima prije toga. Moda je na Zapadu u usporedbi s njima, vrlo promijenjiva. Ove konstantne promjene diktira modna industrija radi što većeg profita i zarade. U prošlosti, promjene u modi često su se dogodile u vrijeme nekih društvenih promjena , ali nakon toga slijedilo je dugo razdoblje bez velikih promjena.