Ukoliko želimo da naše lice i tijelo izgledaju mlađe i svježije, trebalo bi da u svoju svakodnevnicu uvedemo par zdravih i dobrih navika. Izgledaj mlađe i svježije primjenjujući sljedeće navike:

1. Spavajte dovoljno

Ukoliko ne spavate dovoljno odmah će se na vašem licu vidjeti tamni podočnjaci, mrlje, koža bez sjaja, a sve to vodi ka bržem starenju, a istovremeno padu imuniteta i povećanju tjelesne težine. Bilo da se radi o jačem ili slabijem organizmu, svakom je potrebno barem osam sati sna dnevno. Otprilike u isto vrijeme idite na spavanje. Ne preporučuje se piti kafu u poslijepodnevnim satima, a također ni pretjerivanje sa alkoholnim pićima. Ujutro kad ustanete nemojte odmah paliti mobitel, tv i kompjuter, nego se izložite dejstvu sunčeve svjetlosti barem 20 minuta.

2. Izaberite dobar antioksidans

To su tvari koje brane organizam od slobodnih kisikovih radikala koji mogu oštetiti stanice. Najjači antioksidansi su vitamin C, E, beta karoten, selen, cink, koenzim Q. Kada kupujete kreme i kozmetičke preparate pratite da u svom sastavu imaju bar neki od navedenih antioksidansa. Ravnomjernim nanošenjem ovakvih preparata na lice, vrat i dekolte, svako jutro, štitite svoju kožu od štetnog dejstva brojnih uticaja koji dovode do pojave bora.

3. Izbjegavajte predugo izlaganje kože na suncu

Predugo izlaganje kože na suncu uzrokuje čak i do 90% nastalih bora i tamnih fleka. Najbolji način da zaštitite kožu od UV zraka jeste svakodnevno nanošenje krema sa zaštitnim faktorom, a preporučuje se da to bude faktor 30.

4. Jedite raznovrsnu hranu

Jedite što više voća i povrća. Stručnjaci kažu da raznovrsna ishrana ima više koristi za ljepotu i zdravlje od bilo kojeg dijetetskog proizvoda. Neka na vašim tanjirima bude raznobojna ishrana. Na stolu uvijek imajte posudu sa jabukama, mandarinama ili drugim voćem koje je sezonsko, zavisno od doba godine u kojem se nalazimo. Umjesto kupovnih sokova, koji imaju najmanji udio voća u sebi, pijte sokove koje ćete sami sebi napraviti od svježeg voća ili povrća.

5. Pijte vodu

Da vas podsjetimo da je potrebno piti barem 2 litra vode na dan, a u ljetnom periodu čak i više, da bi vaša koža bila optimalno hidrirana. Iako možda niste žedni, najbolje je odmah po ustajanju popiti čašu vode. Kada izlazite iz kuće u torbi uvijek nosite flašicu vode sa sobom. Bilo gdje da se nalazite imajte blizu sebe vodu i svakih 15 minuta popijte po gutljaj dva, vaša koža će vam biti zahvalna. Ne mora biti obavezno obična voda, možete iscjediti par kapi limuna, limete ili naranče. Čak umjesto vode možete piti nezaslađen čaj.

Sprovodi navedene navike i zasigurno izgledaj mlađe i svježije.

Izvor: zadovoljnamama.ba / Ljepota i zdravlje, magazin