Prvo i najvažnije za jedne novopečene roditelje je da savladaju strahove i da održe smirenost i psihičku ravnotežu i da se s pažnjom i sa ljubavlju posvete svojoj bebi.

Beba je  stigla kući,upoznavanje sa bebom i općenito sa novonastalom situacijom u kući podrazumijeva strpljenje i privikavanje na novi životni ritam, a za sve to treba mnogo vremena.

Prvih dvadeset i osam dana u životu bebe jeste period u kojem se beba privikava na spoljašni svijet, a roditelji na novog člana porodice.

Spavanje bebe

Dijete bi u prvih mjesec dana trebalo da spava oko dvadeset sati dnevno, jer su zdrav san, kao i majčino mlijeko, veoma bitni za bebin pravilan razvoj. Veoma mali broj beba se ne budi tokom noći, tako da bebe tokom vremena predviđenog za spavanje često plaču, što je za mame veoma stresno jer se odmah uplaše da s bebom nešto nije uredu.

Koje pojave treba prihvatiti kao normalne?

Majke često postavljaju pitanje: koje pojave treba prihvatiti kao normalne, a šta može biti opravdan razlog za odlazak pedijatru? Nakon dolaska kući iz porodilišta, novopečena mama se susreće s mnoštvom nedoumica i dilema.

Najvažnije od svega jeste to da održi psihičku ravnotežu, da savlada strahove i da se sa ljubavlju posveti prinovi.  Od velike pomoći prvih dana s bebom može da bude patronažna sestra koja posjećuje majku i bebu nakon njihovog dolaska kući iz porodilišta i pokazuje kako bebu najlakše okupati, kako bebu poviti, kako se beba doji, njeguje, kako se tretira pupak i sl.

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu jer je najbolji izvor hranjivih materija neophodnih za rast i razvoj djeteta. Međutim, ako majka nije u mogućnosti da doji, onda je važno da je hrana koju daje bebi obogaćena adaptiranom mliječnom formulom.

Beba je stigla kući - Šta dalje?

Ono na što roditelji trebaju obratiti pažnju, osim da li beba pravilno diše i sisa, a to je na veliku i malu bebinu nuždu, da beba vidi i da reaguje na zvuk, reaguje na dodir, iznenadnu promjenu položaja ili bol.

Plač je izraz osjećanja neprijatnosti i nezadovoljstva, beba na taj način komunicira s majkom, pokušavajući joj reći da je gladna, mokra, pospana ili da je nešto boli. Kada su te osnovne potrebe zadovoljene, novorođenče se osjeća prijatno, smireno i onda može mirno da spava.

U toku dubokog sna, beba diše ravnomjerno, ali kada sanja ili se budi, diše neravnomjerno, nekada i sa kraćim pauzama. Povremeno beba i trza rukama i nogama, širi prstiće, naročito kao reakcija na zvuk, što je sve sasvim normalno.

Kihanje u ranom uzrastu uglavnom nije znak prehlade, već refleksna aktivnost koja je podstaknuta nekim spoljašnjim stimulansom, naprimjer svjetlošću.

Beba je stigla kući - Šta dalje?
održavanje higijene kod bebe

Kada je u pitanju kupanje bebe, beba se po mogućnosti kupa jednom dnevno, cijela, uključujući i pranje kose, bez obzira na pupak. Jedino se beba ne treba potapati u kadicu s vodom sve dok se pupak ne osuši da se ne bi inficirao, već se to radi pod mlazom vode.

Beba se drži preko jedne ruke, a drugom se poliva odozgo na dolje, sa leđne strane, i istim putem sapunja i ispira. Temperatura vode treba da bude prijatna za ruku (oko 37 stepeni), a temperatura prostorije za vrijeme kupanja od 26 do 28 stepeni. Prije oblačenja dijelovi tijela koji su izloženi vlazi se dobro posuše mekanom pelenom i namažu se zaštitnom kremom (pregibi iza ušiju, oko vrata, prepone).

Bebin pupak

Treba dezinficirati jednom dnevno sve dok pupčani patrljak ne otpadne i rana ne zaraste i to nakon kupanja, nakon čega se stavlja gaza. Ukoliko niste sigurni kako to raditi, najbolje je pozvati patronažnu da vam pokaže kako se to radi. U slučaju da primijetite crvenilo kože oko pupka, istog dana se treba javiti pedijatru.

Ono sa čime se još roditelji susreću u prvim danima, jeste novorođenačka žutica.

To je česta pojava u prvim danima života, kao posljedica nedovoljnog unosa tečnosti. Unos vode ne smanjuje količinu žutog bigmenta bilirubina, ali smanjuje njegovu koncentraciju u krvi. Međutim, višak se ne izlučuje mokraćom, jer nije rastvorljiv u vodi, već stolicom, pod dejstvom određenih faktora iz majčinog mlijeka. Zato je bolje da se beba sa žuticom često doji i da se stavlja na sunce.

Još jedno od čestih pitanja koje postavljaju mlade mame jeste koliko bi trebalo da beba napreduje u tjelesnoj masi?

Normalno je da novorođenče u prvoj nedjelji života gubi 5-10 odsto porođajne mase, koju nadoknađuje najdalje do navršene treće nedjelje.

Sa mjesec dana uobičajeno je da beba dobije od 400 do 700 grama, ali ukoliko dobije od 200 do 300 grama, ne treba nikako nešto dodavati, već samo popraviti način dojenja. Tek ukoliko su iscrpljene sve druge mogućnosti, uvodi se dohrana adaptiranom mliječnom formulom, ali samo ukoliko tako odluči pedijatar.

Isto tako neke bebe dosta bljuckaju, međutim, ako lijepo napreduju, to ne zahtijeva nikakvo ispitivanje niti zabrinutost, već samo dobro podrigivanje u uspravnom položaju po završetku podoja. Za razliku od bljuckanja, povraćanje u mlazu je znak da postoji neki problem, a ukoliko se javlja nekoliko puta okom dana, onda se treba javiti pedijatru.

Bebina stolica

Beba je stigla kući - Šta dalje?
Dojenje

Kada je u pitanju stolica, ukoliko je na prirodnoj ishrani, ne povraća i mirna je, zdrava beba može da ima stolicu poslije svakog obroka. Međutim, to može da bude i rjeđe, čak i sedam dana da bude bez stolice, bez ikakvih posljedica.

Ali, ukoliko beba plače, ima napet stomak i povraća u mlazu, u tom slučaju treba je odvesti pedijatru.

Izgled stolice može biti promjenjiv, a često zavisi od majčine ishrane. Tako, vrlo često, veće količina kisele ili ljute hrane koju je majka konzumirala.

Može da izazove proliv kod bebe ili kiselu stolicu koja može stvoriti ojed. To bi značilo da majka svakako treba da prilagodi ishranu, da to bude laganija hrana, kuhana, a ne pržena.

Ojed

Ukoliko beba ima ojed, taj dio treba tretirati kremom koja sadrži cink, a ukoliko je koža oštećena, može pomoći jednoprocentni rastvor eozina. Zelena stolica može značiti glad, infekciju (ako je smrdljiva i ako sadrži sluz ili krv), ili ako beba dobija preparate gvožđa u terapiji.

Boja stolice

Također, žuta stolica pozeleni ukoliko dugo stoji u peleni pod dejstvom vazduha. inače, beba koja doji treba da ima zlatnožutu stolicu, dok beba na vještačkoj ishrani ima maslinastozelenu stolicu koja je pritom tvrđa.

Da se ovo posljednje ne bi dešavalo, bebi koja se hrani isključivo adaptiranom hranom treba povremeno davati prokuhanu vodu ili bebi čaj.

Kod beba oba pola, mokraća može da bude obojena crvenkasto, kao posljedica nakupljanja uratnih soli. To nije patološka pojava i ne smeta djetetu, a prolazi spontano.

Dojenje bebe

Najčešće pitanje koje mlade mame postavljaju ljekarima, pa i na raznoraznim forumima, jeste koliko često beba treba da sisa?

Jedini isprava odgovor je koliko god želi i kada god poželi. Ukoliko se beba ne budi po noći tri sata ili više, treba je probuditi i dati joj da doji, a bebe ispod tri kilograma i češće.

Beba koja dovoljno sisa, ne traži da pije vodu, odnosno nema potrebu za dodatnom tečnošću, jer upravo je dovoljno dobija kroz majčino mlijeko.

Voda se daje bebi samo ukoliko je dehidrirana i ako je na adaptiranom mlijeku. Bebi može da se da prokuhana voda i nezaslađena, flaširana voda i specijalna voda za pripremanje mlječnih formula.

Bebin izlazak (prvi)

Kada je u pitanju prvi bebin izlazak, majke su često u nedoumici nakon koliko smiju bebu izvesti vani i koliko taj izlazak treba da traje. Beba može u šetnju čim se osuši pupak, ako je temperatura vani preko 15 stepeni i ako nema vjetra.

Nakon šest nedjelja života, beba ima potpuno razvijen centar za termoregulaciju, pa može u šetnju i na temperaturi ispod nula stepeni ako je dan sunčan i bez vjetra.

Beba je stigla kući - Šta dalje?

Informacije na dohvat ruke

Ono što je olakšavajuća okolnost u današnje vrijeme za neiskusne roditelje jeste činjenica da su danas informacije mnogo pristupačnije nego prije.

Danas na internetu možete pročitati o svemu što vas zanima, ali svakako treba znati pravilno dozirati informacije. Svakako nije preporučljivo tražiti savjete ili rješenja na internetu kada je u pitanju zdravlje bebe, ali za sve ostale nedoumice može biti mnogo korisno.

Danas, također, postoji mnogo udruženja i škola za trudnice  koje postoje i neovisno, ali i pri mnogim domovima zdravlja, što svakako može biti korisno za oba roditelja. Tako će mame lakše naučiti kako da doje i njeguju bebu, steći će potrebno samopouzdanje i otjerati strah na taj način, a svakako će to znanje biti korisno i za dalji odgoj djeteta.

Isto tako danas postoje dežurni centri, tj. telefonski brojevi na koje možete pozvati i dobiti odgovor na neko vaše pitanje ili neku nedoumicu.

Izvor: Yumama.com
www.modroizeleno.com