TRUDNOĆA U DOBA KORONE:
Sve što trudnice trebaju znati o novom virusu

Svi smo svjedoci da se u posljednje vrijeme govori samo o novom virusu COViD-19, bolest prouzrokovana koronavirusom, pa je za kratko vrijeme u medijima postala jedina tema današnjice. Svjetska zdravstvena organizacija je iz tog razloga proglasila pandemiju i izdate su nove mjere zaštite. Sasvim je rauzmljivo da se strah ušunjao mešu ljude i da se postepeno sve više širi panika i među trudnicama i tek novopečenim mama.

The Centers for Disease Control (CDC) nema dokaza koji bi upućivali na to da će biti nekih nepovoljnih i neželjenih ishoda na trudnoću kod žena koje obole od koronavirusa. Do sada se nije pokazao bilo kakav rizik od pobačaja ili komplikacija kod zaraženih trudnica, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Posmatravši podatke s drugim koronavirusima (SARS, MERS), stručnjaci sa Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju istakli su da COViD-19 možda može dovesti do nekih komplikacija, poput prijevremenog porođaja, međutim, svi podaci su još uvijek ograničeni, pa samim time to nije vjerodostojna informacija. ipak, kao što savjetuju i drugima, i trudnicama se savjetuje da povečaju higijenu i da budu oprezne ukoliko se kreću vani. CDC poručuje da se trenutno ne zna da li trudnice imaju veće šanse da se razbole od ovog virusa i da li postoji veća vjerovatnoća da razviju ozbiljnije bolesti kao posljedicu virusa. Trudnice doživljavaju promjene u tijelu koje bi mogle povećati rizik od nekih infekcija. Uz viruse iz iste obitelji kao i COViD-19 i druge virusne respiratorne infekcije, poput gripe, žene su imale veći rizik od razvoja teških bolesti. Treba imati na umu da se u ovo vrijeme veoma malo zna o COViD-19, posebno o njegovom učinku na trudnice i novorođenčad, a trenutno nema preporuka specifičnih za trudnice.

Najvažniji korak u sprečavanju širenja virusa koji buduće mame moraju pratiti jeste temeljna higijena, što češće pranje ruku je zapravo ključno u ovoj situaciji. Hidratacija i adekvatan odmor su važni činioci u jačanju imunog sistema.

Ono što se najčešće pitaju trudnice u novonastaloj situaciji to je da li će prenijeti virus na novorođenče ukoliko se zaraze tokom trudnoće. Studija zasnovana na podacima devet žena koje su zaražene virusom i koje su imale simptome pokazala je da se nijedna beba nije rodila inficirana. Sve su bebe imale dobre Apgar-rezultate, postižući ocjene u rasponu od 8 do 9 unutar minute te ocjene od 9 do 10 u razdoblju od pet minuta. Dodatnim istraživanjima objavljenim u JAMA-u obuhvaćeno je 89 beba u dobi od jednog mjeseca do jedanaest mjeseci koje su zaražene ovim virusom, na njih se koronavirus prenio s odraslih s kojima žive. Od tih 89 beba, četiri su imale vrućicu, dvije su imale respiratorne probleme. Nijednoj bebi nije bila potrebna intezivna njega ili respirator jer nijedna nije bila u teškom stanju. Kod beba koje nisu zaražene koronavirusom, a majka je prilikom poroda imala isti, virus se nije našao u amnionskoj tečnosti, bebinom grlu niti u majčinom mlijeku. ispostavilo se da je mogućnost prenosa virusa na fetus veoma niska, ali i da ne postoje dokazi da je fetus imao bilo kakve negativne posljedice usljed dejstva virusa. Za sada se nije pokazalo ni postojanje virusa u majčinom mlijeku. U uzorcima majčinog mlijeka nađeni su i uzorci antitijela koji štite od koronavirusa, što je svakako dobra vijest. Kako se ispostavilo da se infekcija prenosi putem respiratornih kapljica, majka koja se tek porodila bi češće trebala prati ruke, koristiti masku, kako bi se smanjila izloženost bebe koronavirusu.

Populacioni fond UNEPA saopćio je da bi i trudnice kao i ostali trebalo da preduzimaju iste preventivne mjere kako bi izbjegle infekciju, naročito da vode računa o izbjegavanju bilo kakvih bliskih kontakata, naročito sa osobama koje kiši i kašlju. iz UNEPA savjetuju da su sve preporučene mjere dostupne na web stranici SZO i da još uvijek ne postoji vakcina koji bi spriječila virus, ali da postoje preporuke za liječenje nastalih simptoma. ističe se da bi liječenje trudnica sa potvrđenom infekcijom COViDA-19 trebalo da uključi terapiju koju SZO preporučuje svim odraslim pacijentima, ali svakako je dogovor sa ginekologom obavezan. Ako se majka zarazi virusom nakon poroda svakako bi trebala činiti sve da spriječi prenošenje virusa na bebu, poduzeti sve moguće mjere opreza, obavezno nošenje maske dok je u blizini bebe. Ukoliko koristi izdajalicu, da ju dobro sterilizira i da slijedi sve preporuke za pravilno čišćenje nakon upotrebe, kao i da pere ruke prije doticanja bilo kakvog predmeta koji dolazi u dodir sa bebom.

izvor: YUMAMA.com