Korisni savjeti za uređenje terase

Ljeto nam se bliži, a time je i naša potreba za korištenjem terase ili balkona veća, stoga ukoliko već niste uredili Vašu terasu, ovaj će Vam tekst zasigurno koristiti. Pročitajte par savjeta kako urediti vanjski prostor u sklopu Vašeg doma.

Tokom ljeta, svoj dnevni boravak često zamijenimo terasom ili balkonom, ukoliko smo napravili sve da se u tom prostoru osjećamo ugodno i relaksirano baš kao u dnevnom boravku.

Koliko god da je mala Vaša terasa, može se od tih par kvadrati napraviti prostor koji će biti funkcionakan za odmor, uživanje i ispijanje kafice, jer čemu drugom služi terasa.

Stoga se svaki prostor, koliko god imao kvadrati, može organizirati tako da bude funkcionalan i da se cijelog ljeta može uživati u njemu.

Podloge za balkon

Krenut ćemo od podloge, tj. poda terase. Danas su veoma moderne drvene podloge za terasu, tzv. “decking” podloge koje su uglavnom drvene, jer je drvo otporan materijal, ali mogu biti i od plastike, što je svakako jeftinija opcija.

U pod terase bi trebalo svakako uložiti malo novca, stoga preporučujemo ove podloge, koje terasi daju sasvim drugačiji izgled i neku drugu dimenziju prostora, ali ukoliko u Vaš budžet ne ulazi mijenjanje podloge, onda svakako preporučujemo ili neku lijepu prostirku ili “umjetnu travu” za koju se mnogi najčešće odlučuju jer je

najpovoljnija opcija.

Ako pak želite nešto malo drugačije i dekorativnije, onda je najbolji izbor prostirka od bambusa ili od jute, što će svakako uljepšati I sasvim promijeniti izgled Vaše terase.

 

 

 

Kako odabrati namještaj za balkon

Poznato nam je da mali prostor ne voli mnogo namještaja, kao ni glomazne garniture, zato je veoma bitno odabrati odgovarajući komad namještaja za Vašu terasu.

Ukoliko je Vaš balkon mali, bitno je odabrati jednostavan oblik namještaja sa nenaglašenim linijama, pravi oblik stola, jer tako štedite na prostoru.

Recimo okrugli stol zauzima mnogo manje prostora od kvadratnog ili pravokutnog, također, postoje stolovi koji se mogu razvuči i oni su idealni i za velike i za male balkone, jer u svakom slučaju poželjno je bar na tome uštedjeti prostor i ostaviti više mjesta za druge komade namještaja.

Također, danas je vrlo jednostavno pronaći sklopive stolice koje možete vrlo lahko nakon korištenja okačiti na zid ili ih ukloniti na mjesto na kojem Vam neće smetati.

Ukoliko pak imate prostora na Vašoj terasi, tu svoju veliku površinu možete iskoristiti na najbolji mogući način i napraviti pravi dnevni boravak na otvorenom.

Onda imate mjesta za veliku garnituru  koja može biti od pletenine, drveta, plastike, ratana ili bilo kojeg drugog materijala, u zavisnosti od toga kako ste zamislili ostali dio prostora.

Svakako takav namještaj ukrasite sa velikim ukrasnim jastucima

I sasvim ćete promijeniti izgled cijelog prostora. U ostali dio terase možete ubaciti ljuljašku koja je veoma popularan komad namještaja u posljednje vrijeme što nam govore i fotografije na društvenim mrežama.

Pa tako imate ljuljaške za više osoba u koje ćete ubaciti par ukrasnih jastuka i time dodatno ukrasiti prostor, ali i one mnogo popularnije, a to su ljuljaške od platna ili od ratana koje su mnogo šarmantne da im malo ko može odoljeti.

Njihova prednost je svakako u tome što zauzimaju mnogo manje prostora od bilo kakve stolice ili klupe jer se kače za plafon i samim time nemaju nikakvo postolje koje bi dodatno zauzelo mjesto.

Mali raskošni detalji

 Osim namještaja, veliku ulogu za raskošnu terasu sa stilom imaju cvijeće i biljke jer su one neizostavn ukras za Vaš prostor.

Ako želite unijeti dašak prirode u svoj prostor onda je rješenje da u raznorazne teglice i saksije ubaciti pokoji začin, pored cvijeća koje je neizostavan detalj na terasi.

Police za cvijeće

Ako se radi o manjem balkonu, onda Vam svakako savjetujemo da se odlučite za saksije koje se kače pa tako možete iskoristiti ogradu za to ili ukoliko želite dati prostoru neku novu dimenziju, možete se odlučiti za drvenu policu sa daskama koju ćete pričvrstiti na zid I koja će zauzeti veoma malo prostora ili skoro nikako.

Njena je prednost u tome što ju možete čak i sami napraviti ukoliko imate bar malo dara za majstorstvo.

Također se možete napraviti i od rešetke koja podjednako može biti efektna dekoracija i veoma korisna za vješanje raznoraznih saksija.

Polica će svakako poslužiti da na nju zakačite saksije sa zakačkama, u koje možete posaditi začine ali i viseće biljke koje će odlično pristajati takvoj polici.

Osim biljaka, na toj polici se odlično uklapaju i lampice, sijalice I ostale dekoracije koje možete pronaći bolje opremljenim trgovinama, a Vašoj terasi će dati romantičan i topao izgled.

Ukoliko imate prostora na Vašem balkonu, onda se možete odlučiti za raskošne palme, ruže ili čak za velike kaktuse koji se odlično uklapaju u svaki prostor.

Ono što također ne zauzima prostor na balkonu su svakako zidne police koje mogu poslužiti za viseće biljke i cvijeće.

Osim velikih komada namještaja, neizostavni su tu još i lampioni, fenjeri, taburei od ratana, pletiva i sličnog materijala koji će dati novi izgled Vašoj terasi kao

I dodatnu toplinu, što će učiniti da se osjećate kao u dnevnom boravku.

Zaštita od sunca

Kada je u pitanju zaštita od sunca, ukoliko raspolažete malim prostorom svakako preporučujemo tende koje se urolaju i koje se kače na zid i time nemate nikakvo postolje koje će Vam smetati kao što je to slučaj sa suncobranom.

Ako pak želite nešto drugačiji i topliji izgled, onda se možete odlučiti za nadstrešnicu od bambusa ili trstike koja Vam može biti idealna zaštita od sunca, ili raznorazna sjenila ili čak draperiju koja će osim hlada napraviti i privatnost.

Ukoliko pak balkon nije natkriven, naidealnije bi bilo napraviti nadstrešnicu od plastičnog, limenog ili drvenog materijala, u zavisnosti od toga šta preferirate i šta se uklapa uz ostatak Vašeg namještaja.

Osim od sunca, bit će Vam i zaštita od kiše.

Kada uređujete terasu imajte na umu da sa odabirom različitih komada namještaja kao i sa raznim ukrasima ne možete pogriješiti, jer odabirom različitih materijala unijet ćete raznolikost u svoj prostor, čak možete ubacivati namještaj tako da ne bude dio iste garniture.

Recimo stol može biti drveni sa željeznim nogarama, garnitura može biti drveni trosjed sa sjedištima od tekstila ili garnitura od plastike, metalne saksije koje će se na kraju slagati sa stolom, tabure od ratana koji možete upariti sa tepihom i sl.

Igrajte se sa raznim stilovima i učinite prostor udobnim i funkcionalnim za Vas i Vašu porodicu.