S buđenjem prirode u proljetnim mjesecima okoliš postaje prepun boja, sve je iscvjetalo, sve buja i cvjeta, a uz duže dane i sunčane periode boje mnogo više dolaze do izražaja i u prostorijama u kojima boravimo. Samim time, jača i njihov utjecaj na naše raspoloženje, čega možda nismo ni svjesni, a prilikom uređenja doma svakako o tome treba voditi računa. Također, često nismo svjesni činjenice da baš u tom periodu kada se oko na sve mijenja i kada boje dolaze do izražaja, i sami želimo mijenjati prostor u kojem boravimo, s toga se mnogi odlučuju upravo na proljetni makeover doma.

Crvena, žuta i narandžasta potiču apetit i podižu raspoloženje pa su prema tome idealne za prostorije u kojima se družimo sa gostima, dok su za spavaću sobu bolji izbor umjerenije boje poput pastelnih boja, rozih, plavih i zelenih.

Dakle, tako tople boje, a to su sve nijanse crvene, narandžaste i žute podižu raspoloženje, ali s druge strane u velikim količinama mogu izazvati i agresiju. Hladne boje spektra, odnosno nijanse zelene, plave i ljubičaste, pak, smiruju. Neutralne boje poput bež, crne, bijele i sive idealne su kao podloge za stvaranje najrazličitijih ugođaja.

 

Ulaz u dom, odnosno hodnik, prvo je što primijetimo, stoga bi ga trebalo urediti tako da ostavlja dojam dobrodošlice, a glavni trik za to može biti postavljanje tepiha ili staze u nekoj toplijoj boji. Dnevne sobe su najčešće najveće prostorije u svakom domu i sa najviše prirodnih otvora, pa samim time podnose svaku boju. Upotreba svijetlih tonova dodatno će otvoriti prostor, 

tople nijanse će ga učiniti ugodnijim i prijatnijim, a tamne boje će mu dati sofisticiranost i formalnost. Njima je najčešće idealno naglasiti samo jedan zid ili u prostoriju ubaciti sitne detalje u tim bojama kao što su jastuci, vaze, taburei, zavjese i sl.

Za kuhinju bi se trebalo odlučiti za jake boje, poticajne, osvježavajuće i kreativne boje. Tople boje idealne su za ljude koje upravo tu započinju dan jer potiču apetit, dok ga plava suspreže.

Odličan odabir za spavaću sobu su tamni i smirujući tonovi poput plave, smeđe ili sive, ukoliko ste ljubitelji tamnih tonova, ukoliko pak niste, onda su za vas bolji izbor pastelne boje kao i bijela boja, boja kafe, siva i sl. Ne preporučuje se žuta jer podiže energiju.

Ako je vaša kupaonica mala, izbjegavajte puno različitih boja. Popularne boje za ovu prostoriju su plava i zelena koje daju osjećaj svježine i čistoće.

Dakle, bez obzira na značenje boja, u interijerima ih je potrebno pametno reducirati kako ne bismo pretjerali i kako bismo izbjegli dojam haotičnosti i kiča.