Posljednjih godina sve prisutniji rustikalni stil u kombinaciji sa modernim vrlo je aktuelna kombinacija u uređenju interijera. Posebno su popularni boho komadi namještaja i ukrasa od ratana, pruća, vlakna banane, trske ili bambusa koji interijeru pružaju neku posebnu toplotu, ugođaj i udobnost. Riječ je o kombinaciji različitih elemenata koji stvaraju lijep i jednostavan izgled sa naglaskom na prirodan izgled namještaja. Boho i minimalistički interijeri sada su pronašli svoj omiljeni materijal koji je izuzetno prilagodljiv svim stilovima i savršeno se uklapa u različite vrste namještaja. Dakle, govorimo o ratanu kojeg danas možemo pronaći u raznim komadima namještaja uključujući stolice, lustere, taburee, ljuljačke itd. Jednostavni su i umirujući, a u isto vrijeme asociraju na ljeto.

Pleteni namještaj izrađen od ovog materijala idealan je za unošenje cozy osjećaja u vaš dom i savršeno se sjedinjuje sa ostalim materijalima i teksturama vašeg doma i daje jednu posebnu priču vašem interijeru.

Ako malo bolje pogledate, vidjet ćete i da je sveprisutniji u cafeima i restoranima što svakako pokazuje njegovu prilagodljivost raznim tipovima uređenja i stilovima. Pored toga, ratan može svoju funkciju naći u skoro svakoj prostoriji vašeg doma, od ormara u vašoj spavaćoj sobi, zatim kao luster ili ljuljačka u vašem dnevnom boravku, do neke stalaže u kupaonici. Da ne zaboravimo vaše bašte, balkone i terase jer se i tu, također, savršeno uklapa sa nekim predivnim drvenim stolicama i stolovima, ukrasnim saksijama za cvijeće i sl. iz tog razloga je sasvim razumljivo zašto su takvi prirodni materijali sve prisutniji pri uređenju doma i zašto se takvima pridaje tolika važnost, jer su upravo prirodni materijali poput drveta i ratana trik kojim se može zadržati elegancija i prozračnost doma, da ih prosto nećete željeti zamijeniti nekim drugim komadima namještaja. Njegova prednost je ta što on daje rustikalan, ali i istovremeno chic prizvuk interijeru, neovisno o tome da li dolazi u formi košare, stolice ili lustera. Najidealnije će se uklopiti u minimalističke, rustikalne i domove uređene u boho stilu.

Ono što može biti prednost ovog materijala jeste činjenica da možete vrlo lahko doći do njega, čak mnogi čuvaju ovakve komade namještaja na svom tavanu pa vrlo lahko možete kod vaših starijih članova porodice pronaći neku staru pletenu fotelju, bokal za vino ili košaru za drva. Ali sve i da ne pronađete kod svojim najbližih, vrlo lahko ćete ratan naći u trgovinama jer su danas iste prepune pletenog namještaja i ukrasa po pristupačnim cijenama. Još jedna prednost kod ovakvih komada namještaja i ukrasa je ta da komad koji vidite ne morate nužno iskorisiti u svrhu za koju je namijenjen, jer primjerice pletenu vazu vrlo lahko možete prenamijeniti u originalnu visilicu ili pleteni sanduk kao noćni stolić, pletena košara može biti kao saksija za biljke i sl.

Svaki ljubitelj boho stila u svom domu ima pregršt pletenih košara koje mogu služiti za razne stvarčice, u kapatilu za čuvanje ručnika, u dnevnom boravku za časopise ili čak neki u njima čuvaju  sobne biljke.

U nastavku pogledajte fotografije koje smo pronašli za vas kako biste dobili inspiraciju za to kako da ubacite ovaj predivni ratan u uređenje svog doma i kako da ga kombinarate sa ostatkom namještaja.